Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin, AB üyesi 3 ülkeye tohum ihracatı yaptığını söyledi.
Bakan Eker, Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen ''4. Ortadoğu Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı''nın açılışında yaptığı konuşmada, bir süre önce Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan teşvik paketiyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine büyük imkan sağlandığını belirtti.
Diyarbakır'ın da içinde yer aldığı 16 ilin uygulamada 6. bölgede yer aldığını, bu illere çok büyük imkan sağlandığını vurgulayan Eker, paketin son derece önemli olduğunu ve bugüne kadar uygulamaya konulan teşvik paketlerinde olmayan yeni unsurlara sahip olduğunu kaydetti.
Eker, Cumhuriyet tarihinde böyle bir teşvik uygulamasının bugüne kadar yürürlüğe konmadığını dile getirerek, şöyle konuştu:
''Bunu değerlendirmeliyiz. Bölge insanının işsizlikten kurtulması, bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasının sağlanması için bu teşvik imkanından faydalanmak lazım. Bunun için herkese çağrı yapıyoruz.
Bölgede toplulaştırma çalışmaları hızla sürüyor. Bakanlık imkanları çerçevesinde sadece Diyarbakır'da son 3-4 yılda, 5 bin 500 projeye yüzde 50 hibe destek verdik. Bunun için 38 milyon lira çiftçiye hibe verilmiş oldu. Çiftçi, bu yıl 7 milyar 600 milyon lira bakanlıktan karşılıksız destek alıyor. Bunun yaklaşık 2 milyar 200 milyonu hayvancılık için, geri kalanı diğer tarımsal faaliyetler için. 1 Ocak 2012'den geçerli olmak üzere besicilik yapan kardeşlerime kayıtlıysa ve 3 ay hayvanını beslemişse hayvan başına 300 lira nakit destek veriyoruz. Sadece bunun için ayrılan para 450 milyon liradır. Hayvancılığın geliştirilmesine dönük olarak GAP Eylem Planı ile bakanlığın diğer projelerinde önemli imkanlar var. Özellikle girdiler üzerinde çalışıyoruz. Bu sene uzun kış şartları yaşandı. Özellikle bazı bölgelerde hayvancılık yapan kardeşlerimizin birtakım imkanlara kavuşması için çaba içerisindeyiz. Bunu sizinle paylaşmak istiyorum.''
Eker, başta Kürt meselesi olmak üzere tüm sorunları barış ve huzur içerisinde çözme gayreti içinde olduklarını da sözlerine ekledi.
''Hedefimiz 2023 yılında 150 milyar dolarlık tarımsal hasılayı sağlamak''
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise artık dünyada gıdanın büyük önem kazandığını, bunun Türkiye'ye büyük fırsat sağlayacağını söyledi.
Son yıllarda Türk çiftçisinin lüks araçlara bineceğinin dile getirildiğini ifade eden Bayraktar, amaçlarının lüks araca binmek olmadığını, verimli ve kaliteli üretim yaparak, ülke ekonomisine katkı yapmak olduğunu belirtti. Tarımsal alanlarının bölünmesinin engellenmesi, toplulaştırma, sulama yatırımları ile GAP ve benzeri projelerin hayata geçirilmesine ilişkin bakanlığın yaptığı çalışmaları çok önemsediklerini vurgulayan Bayraktar, şöyle konuştu:
''Amacımız, ülkemizin zenginliğine katkı sağlamaktır. Hedefimiz 2023 yılında 150 milyar dolarlık tarımsal hasılayı sağlamaktır. Bunu sağlarsak, ülkemizin zenginliğini sağlamış olacağız. Bu yatırımların tamamlanması lazım. Bakanlığımızın bu yöndeki çalışmalarına büyük destek veriyoruz. Türkiye bölgesinde güçlü olmak istiyorsa gıda ve tarım sektörünü desteklemek zorundadır. Bunu yaparak çok daha güçlü bir ülke haline gelecektir.
Bakanlığın, Süt Müdahale Kurumu oluşturma çalışmasını çok önemsiyoruz. Buna ihtiyaç var. Sütte fiyat istikrarını yakaladığımız zaman süt havancılığı ve besi hayvancılığı gelişecektir. Bazı çiftçilerin Sosyal Güvenlik Kurumu ile problemleri vardı, bunu çözdük. Sattığınız üründen yüzde 5 civarında kesinti yapılıyordu, SGK Yönetim Kurulu aldığı kararla bunu yüzde 1'e düşürdü. Bunun da müjdesini size vermiş olayım.''
''Artık, Türkiye İsrail'e tohum ihracatı yapıyor''
Açılışın ardından Bakan Eker, Vali Mustafa Toprak ve TZOB Başkanı Bayraktar, fuardaki MEYA Tohumculuk'un standını gezdiği sırada TSÜAB (Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği) Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygun ile kısa bir süre sohbet ettiler.
Bakan Eker, Türkiye'nin tohumculuk sektöründe son yıllarda çok büyük mesafe kat ettiğini belirterek, ''Artık tohum ihracatı yapıyoruz. Türkiye, AB üyesi 3 ülkeye tohum ihracatı yapıyor. Bunlar çok önemli faaliyetlerdir'' dedi.
TSÜAB Başkanı Aygun da, Türkiye'nin tohum ihracatının 110 milyon dolara ulaştığını, tohumculukta ihracatın ithalatı karşılama oranın yüzde 67 olduğunu kaydederek, ''Eskiden tohum denince akla İsrail geliyordu. O, efsane bitti. Artık, Türkiye İsrail'e tohum ihracatı yapıyor. İsrail'e 1,8 dolarlık tohum ihracatı var. 68 ülkeye Türkiye'den tohum ihracatı var. Hükümetin yaptığı Tohumculuk Kanunu'nun ardından tohumculuğun önü açıldı'' diye konuştu.
5 gün açık kalacak
TARMAKBİR (Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği) ve TÜYAP'ın (Tüm Fuarcılık Yapım Anonim Şirketi) işbirliğiyle düzenlenen ve valilik, büyükşehir belediyesi ile odalarca desteklenen ''4. Ortadoğu Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı'' 15 Nisan'a kadar 09.30-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.
Kaynak: Diyarbakır Söz