Diyarbakır’da bunaltıcı sıcakların etkisiyle su tüketimi ile su israfının büyük artış göstermesi üzerine DİSKİ Genel Müdürlüğü Su Tesisleri Daire Başkanı Murat Taban yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, su tüketiminin temel bir insan hakkı, su israfının ise ‘kabul edilemez’ olduğu belirtildi.
Açıklamada, İçme Suyu Arıtma Tesisi ve Gözeli Su Havzası’nda maksimum kapasiteye yakın çalışılarak günde yaklaşık 300 bin metreküp yüksek kalitede suyun kent merkezine içme ve kullanma suyu olarak sunulduğu kaydedildi. Bu miktardaki suyun standart kullanımda 2 milyon kişilik kullanım kapasitesine sahip olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Kış aylarında kente günde ortalama 150 bin metreküp su vermekteyiz. Yaz aylarını yaşadığımız şu günlerde, günde yaklaşık 300 bin metreküp su üretiyoruz. Diyarbakır kent merkezini ortalama 1 milyon nüfus olarak hesapladığımızda bu rakam oldukça düşündürücü. Burada ciddi bir su israfından söz edebiliriz.” denildi.
Türkiye’nin en temiz ve kaliteli suyu
Kentin su ihtiyacının yüzde 90’ını Dicle Barajı’ndan, yüzde 10’unu ise Gözeli Su Havzası’ndan karşılandığının hatırlatıldığı açıklamada Taban, “Dicle Barajı’ndan, terfi istasyonumuz vasıtasıyla 32 kilometrelik çelik boru hattına saniyede 3 bin 100 litre pompalanarak temin edilen su, Mastfroş Tepe’de bulunan İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde arıtılarak kent merkezine verilmektedir. Dicle Barajı terfi istasyonumuz ve arıtma tesisimiz 24 saat kesintisiz hizmet vermekte, vardiya usulü ile sürekli teknik elemanlarımız tarafından kontrol edilmektedir. Gözeli yer altı su havzamız ise Urfa yolu istikametinde Serap Güzeli Köyü civarındadır.” dedi.
İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde arıtılan suyun mineral yönden zengin, Türkiye’nin en temiz ve kaliteli sularından olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi: “Bugün dünya ve Türkiye koşullarından suyu musluktan içebilmek büyük bir ayrıcalık. Bu kıymetli suyun heba edilmesi ise ayrıca düşündürücü.”
‘Tüketim normal, israf kabul edilemez’
Açıklamada, yaz aylarında tüketimin artmasının normal olduğunu, ancak su israfının kabul etmenin güç olduğu ifade edilerek, su tasarrufu önlemleri şöyle sıralandı:
-Duş alırken bir dakikada ortalama 18 litre su tüketildiğinden duş süresini 2-3 dakikayla sınırlayalım.
-Diş fırçalama süremiz ortalama iki dakika hesaplandığında, bu süre boyunca açık bırakılan musluktan ortalama 10 litre suyu boşa akıtmış oluruz. Bu nedenle dişlerimizi fırçalarken musluğumuzu kapatalım.
-Balkonlarımızı yıkamak yerine silelim. Böylelikle litrelerce su tüketiminin önüne geçelim.
-Yaz aylarında büyük israfa neden olan hortumla halı yıkamaya son verelim. Bunun yerine halılarımızı silmeyi tercih edelim.
-Bahçenizi buharlaşmanın az olduğu sabah erken saatlerde veya akşam 22.00-23.00 saatlerinden sonra sulayalım. Bu yöntemle hem buharlaşma ile birlikte su kaybının önüne geçelim hem de suyun buharlaşmadan bitkilere ulaşmasını sağlayalım.
-Sebze ve meyvelerimizi musluğu açık tutmak suretiyle yıkamak yerine, bir kabın içinde yıkayalım. Bu yıkama suyuyla bitki ve çiçeklerimizi sulayalım.
-Çamaşır ve bulaşık makinemizi tam doldurduktan sonra çalıştıralım.
-Arabamızı hortumla yıkamak yerine kova suyla yıkamaya özen gösterelim.
-Rezervuarımıza koyacağımız dolu bir şişeyle her sifon çekişinde daha az su kullanılmasını sağlayalım.
-Su kullanımı saatlerimize dikkat edelim. Yaz aylarında, kent merkezimize kesintisiz içme suyu arzı sağlayabilmemiz için bulaşık, çamaşır makinesinin çalıştırılması, yeşil alan sulaması gibi su kullanımlarını saat 22.00’dan sonraya bırakalım.
Kaynak: Diyarbakır Söz