Deprem Diyarbakır’ı vurdu

Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7.7 ile 7.6 şiddetindeki iki büyük deprem Diyarbakır’ı da vurdu. Kentin değişik noktalarında 8 bina tümden çöktü, 20 bina yıkılıldı, 30 kişi yaşamını yitirdi. 478 kişi yaralandı.

Deprem Diyarbakır’ı vurdu

Yurdun, Doğu, Güneydoğu, İç Anadolu ve Akdeniz bölgesinde birçok il, saat 04.17'de Kahramanmaraş merkezli Richter ölçeğine göre 7.7 ile 7.6 büyüklüğündeki iki depremle depremle sallandı. Depremin etkilediği illerden biri de Diyarbakır oldu. Depremi yaşayan vatandaşlar, havanın da karlı olması nedeniyle aşırı soğukta araçlarında ve valiliğin belirlediği toplanma alanlarına akın ederken, 30 kişi yaşamını yitirdi, 478 kişi de yaralandı. Enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, çadır kentler oluşturuldu.

Türkiye'nin Doğu, Güneydoğu, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz bölgeleri, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli saat 04.17’deki 7.7 ila 13.24’teki 7.6 büyüklüğündeki iki depremle, adeta beşik gibi sallandı. 150’nın üzerinde 6.6 şiddetinde artçı sarsıntılar da yaşandığı depreme, vatandaşlan uykularında yakalandı. Vatandaşlar panik ve korku içerisinde sokaklara kaçışırken kent trafiği bir anda tıkandı.  AFAD, İtfaiye ve ambulanslar enkaz bölgesine ulaşmakta güçlük çekti. Depremin şiddeti kesildikten 10 dakika sonra bu kez 6.6 büyüklüğündeki artçı sarsıntıyla ikinci kez korku ve panik yaşayan vatandaşlar, evlerine uzun süre giremedi.

VALİLİKTEN “TOPLANMA ALANLARINA GİDİN” ÇAĞRISI 

Depremin yaşandığı saatlerde yoğun sis nedeniyle enkaz bölgelerinin tespitinde güçlükler yaşandı. Vali Ali İhsan Su başkanlığında Valilik binasında kriz ve koordinasyon merkezi oluşturuldu. Valilik günü sokakta karşılayan vatandaşlara fuar ve kongre merkezi, kapalı spor salonu ve kentin değişik noktalarındaki gençlik merkezi salonlarında toplanmaları çağrısında bulundu.

ENKAZ KALDIRMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Altında özel bir banka şubesinin bulunduğu 7 katlı 28 daireli Serin apartmanının kameralara yansıyan saniyeler içindeki çökme anı ise yaşanan dehşetin boyutunu gözler önüne serdi.

Bağlar ilçesinde çöken Işık apartmanının enkazından şu ana kadar 17 kişi sağ çıkarılırken, 2'si bebek 5 kişinin de cesetlerine ulaşıldı. Şeyh Şamil Mahallesi Barış Caddesi üzerinde çöken 8 katlı binanın enkazında ise 120 kişi olduğu bildirildi.

38 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Ofis semtindeki Kurt İsmail Paşa 2. Sokakta da çöken 5 katlı 20 daireli binanın enkazında da yaklaşık 80 kişi olduğu tahmin ediliyor.

Şimdiye kadar Diyarbakır'ın merkez Yenişehir ve Bağlar İlçelerinde 20 bina yıkıldı. Bunlardan 7'si tümden çökerek yerle bir oldu.

Enkazın kaldırılması için çöken binaların bulunduğu bölgeye AFAD, İtfaiye ve jandarma ekipleri sevk edilirken, süratle enkaz kaldırma çalışmalarına başlanıldı.

Değişik noktalarda şu ana kadar enkazdan 484 kişi yaralı olarak çıkarılarak çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı.

Enkaz kaldırma çalışmalarında 38 kişinin de cansız bedenlerine ulaşıldı. AFAD, artçı sarsıntıların an itibariyle devam etmesi nedeniyle hasarlı evlere kesinlikle girilmemesi uyarısı yapıyor.

VALİ SU ENKAZ BÖLGESİNDE

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal ve diğer yetkililer arama kurtarma çalışmalarının yürütüldüğü alanlarda incelemelerde bulundu.  Yakınları enkaz altında olan vatandaşlara, AFAD ekiplerince battaniye dağıtıldı. Yıkılan binaların çevresinde çok sayıda kişi de enkaz altında kalan yakınlarından haber bekliyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz