Dava artık namustur!

Akar, "İnsanlıktan nasibini almamış, her türlü değerden, vicdani duygudan yoksun kişiler tarafından gerçekleştirilen menfur saldırıyı telin ediyorum" açıklamasını yaptı. ÇÖZÜMDER Başkanı Ezgin, "Artık dava ülkemizdir, vatandır, namustur" derken, Batman Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi İlyas, "Terörün dini, dili ve etnisitesi olmaz" dedi.

Dava artık namustur!

37 kişinin yaşamını yitirdiği Ankara'daki canlı bomba saldırısı ülkede infial yaratırken, Türkiye teröre karşı "tek vücut" oldu.  Teöre karşı öfle seli oluşurken, Güneydoğu'daki bir çok sivil toplum kuruluşu temsilcileri, olayı kınadı ve "artık dava ülkemizdir, vatandır, namustur" dedi.

BÖLGE BAROLARINDAN KINAMA

Doğu ve Güneydoğu Bölge Baroları Dönem Sözcüsü ve Van Baro Başkanı Avukat Murat Timur, bölge baroları adına yaptığı açıklamada, dün akşam saatlerinde Ankara'da yapılan saldırıyı kınadıklarını söyledi. Timur, "Hiçbir toplumsal meselenin şiddetle çözülmeyeceği, aksine yaşanan sorunları daha da derinleştirdiği açıkça ortada iken, sivilleri hedef alan böylesi kör şiddetin tek amacının toplumu dehşete düşürmek ve böylece sivil yaşam alanları daraltmak olduğu açıktır" dedi.

AKAR İNSANLIK DIŞI

AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Muhammed Akar, saldırıyı insanlık dışı olarak değerlendirdi. Karanlık planlarla ülkemizi karıştırmak isteyenlerin kirli emellerine hiçbir zaman ulaşamayacaklarını belirten Akar, şu ifadeleri kullandı:

"Masum insanların katledilmesinin açıklanabilir hiçbir haklı sebebi yoktur. İnsanları korkutarak, katlederek terör hiçbir sonuç alamayacaktır. Bizim yapmamız gereken Lazı, Çerkezi, Kürdü ve Türkü ile birlikteliğimizi korumak, kardeşliğimizi pekiştirmektir. İnsanlıktan nasibini almamış, her türlü değerden, vicdani duygudan yoksun kişiler tarafından gerçekleştirilen menfur saldırıyı telin ediyorum."

DAVA ARTIK NAMUSTUR

Çözüm Süreci Sivil İnisiyatif Derneği (ÇÖZÜMDER) Başkanı Ercan Ezgin, ülkenin kalbine yapılan menfur terör saldırısını, 78 milyonun tamamına karşı yapıldığını söyledi. Ezgin, bu saldırının terör ve şiddet yönüyle beraber bir çok siyasi amacı olduğuna dikkati çekerek, ülkenin uluslararası güçlerin desteklediği taşeron örgütler aracığıyla saldırı altında olduğunu belirtti.

Ezgin, şöyle konuştu: "Artık dava ülkemizdir, vatandır, namustur. Bu şekilde görüp değerlendirmek lazım, özellikle siyasilerin bölgede daha önce benzer patlamalarda gösterilen tepkinin daha sertini göstermesi lazım. Ölenin kimliğine, failin orijinine bakmadan bu saldırıları kınamak dik durmak lazım. Bundan böyle acı saldırlarla karşı karşıya kalmamayı temenni ediyoruz."

KÜRESEL TERÖR EYLEMİ

Müzakere ve Çözüm Platformu Sözcüsü Alaattin Parlak, ülke olarak zor bir süreçten geçildiğini, nerede ve ne zaman patlayacağı belli olmayan "küresel terör eylemi" ile karşı karşıya olduklarını söyledi.

Teröre karşı birlik olmanın önem taşıdığı bir süreçten geçildiğini işaret eden Parlak, "Terör stratejik bir savaş yöntemidir. Toplumda kaos yaratmak, korku salmak, toplumu yıldırmayı hedef alıyor. Terörle yaşamamızı istiyorlar. Gün teröre karşı birlik olma günüdür. Gün teröre karşı sesimizi yükseltme günüdür. Gün teröre karşı ortak, dik ve onurlu bir duruş sergileme günüdür. Siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, işçiler, emekçiler, öğrenciler, kadınlar teröre karşı omuz omuza, kol kola tepkimizi göstermeliyiz" ifadesini kullandı.

Diyanet ve Vakıf Çalışanları Sendikası (DİVA-SEN) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Naci Özay, herkesin terör odaklarına karşı birlik içerisinde olması gerektiğini bildirdi. Özay, saldırılara karşı dimdik ayakta durulması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

ÇANAKALE RUHUYLA

"Ülkemizin huzuruna kasteden ve en emin noktalarda bile adeta elini kolunu sallayarak emellerine kavuştuklarını zanneden kandırılmışlar, ne yaparlarsa yapsınlar kesinlikle aziz milletimizin mukavemetini, bu vatana hizmet etme gayret ve azmini asla kıramayacaklar. Herkesin Çanakkale ruhuyla aşk ve şevk ile vatana hizmet etmesi önemlidir. Olayı gerçekleştiren, teröre destek vererek yardım ve yataklık yapanları nefret ve şiddetle kınıyorum."

Tüm Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Tüm-Eğitim-Sen) Genel Başkanı Selman Aksu ise saldırının ülkenin birlik ve beraberliğini hedef aldığını söyledi.

Kamu vicdanının kınama açıklamalarıyla rahatlamadığını belirten Aksu, "Bu türden ve doğrudan sivilleri hedef alan saldırıların failleri kim olursa olsun bulunup bir an evvel kamuoyu nezdinde cezalandırılmalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle kim tarafından yapılırsa yapılsın düzenlenen saldırıyı bir kez daha şiddetle kınıyorum. Hiçbir gerekçe ve sorun sivilleri hedef almayı haklı gösteremez" şeklinde konuştu.

SALDIRI KABUL EDİLEMEZ

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Turizm ve Otel İşletmecileri Birliği (GADOB) Başkanı Hüseyin Aslan, yaşam hakkına ve toplumsal barışa yönelik hiçbir saldırının kabul edilemez olduğunu belirtti. Terör örgütlerinin emellerine ulaşamayacaklarını ifade eden Aslan, "Her vatandaşımızın teröre karşı tek yürek olması gerekiyor. Kimden gelirse gelsin, tüm terör örgütlerini de destekçilerini de kınıyoruz. Milli birlik ve bütünlüğümüze zarar vermeyecekler" ifadesini kullandı.

Mardin Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Derneği (USTAD) Başkanı Ahmet Akgül, şu değerlendirmede bulundu: "Bu saldırılara, sadece Suriye planını tamamlamaya yönelik saldırılar olarak değil, sonrasında Anadoluyu İslam ülkelerinden kopartıp yalnızlaştırmaya ve Türkiye’yi parçalamaya yönelik planın bir parçası olarak bakılmalıdır. Bu vesileyle Ankara’daki vahşi saldırıda vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, milletimize başsağlığı diliyorum."

HALKI HEDEF ALMAKTAN VAZGEÇİN

Mustazaflar Cemiyeti Kızıltepe Şube Başkanı İbrahim Bahadur, Ankara'daki saldırının yürekleri yaktığını ifade etti. Bahadur, saldırı yapanların hangi fikir ve ideolojiye sahip olduğuna bakmaksızın kınanmasını gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Sivil insanları öldürmekle bir hedefe varılacaksa bu hedefe şimdiye kadar kimse ulaşmamıştır ve Allah'ın izniyle ulaşmayacaktır. Halkı hedef almaktan vazgeçin artık bu halk size ne yaptı ki bu halkı hedef alıyorsunuz, halkın yakasından elinizi bırakın. Bu saldırıda ölen tüm insanlarımıza Allah'tan rahmet diliyoruz. Yaralılara da acil şifalar diliyoruz."

TERÖRÜN DİNİ, DİLİ VE ETNİSİTESİ OLMAZ

Batman Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet İlyas, saldırının mili birlik ve beraberliğe yapıldığını ve siyasal iktidarın yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu da hedef aldığına dikkati çekti.

Türkiye'nin terör örgütlerini hedefi haline geldiğini belirten İlyas, şu ifadeleri kullandı:

"Vatandaşlarımızın hayatını kaybetmesi bizleri çok üzmüştür. Her ne kadar bu mesele, içsel bir mesele olarak gözükse de bu terör saldırıları aslında Türkiye'nin dış politikasına yönelik bir hamle olarak değerlendirilebilir. Ayrıca milli birlik ve beraberliğimize sıkılmış bir kurşun olarak değerlendirilmektedir. Terörün dini, dili ve etnisitesi olmaz."

BU KATİLLERE TESLİM OLMAYACAĞIZ

Cihannüma Dayanışma ve İşbirliği Platformu Siirt İl Temsilcisi Fatih Sevgili, bu saldırıyı yapan PKK, sol örgütler, DAEŞ terör örgütü veya her kim ise sivil insanları hedef alan terör eylemi olduğunu ve lanetlenmesi gerektiğini bildirdi.

Sevgili, uluslararası terör siyasetinin, Türkiye'deki siyaseti dizayn etmek amacıyla Ankara'nın hedef seçildiğini belirterek, şöyle dedi:

"Eğer çok insan öldürmek isteselerdi, daha kalabalık bir şehirde veya Ankara'nın daha kalabalık bir yerini seçebilirlerdi. Ancak Sayın Cumhurbaşkanımızın Bakü ziyareti öncesi böyle bir terör saldırısının olması ve başkentin seçilmesi manidardır. Birileri ısrarla vesayet güçlerine eski Türkiye'ye ordu içindeki cunta heveslilerine mesaj göndererek darbe zemini oluşturmaya çalışmaktadır."

Sevgili, son bir haftada içinde PKK'nın da bulunduğu Türkiye'deki bütün komünist örgütlerin Halkların Devrimci Hareketi adı altında birleşmesinin, gelecek süreçte terör eylemlerinin artacağına dair bir işaret olduğuna vurgu yaptı.

Kaynak: Diyarbakır Söz