Çifte anma!

Dicle Üniversitesi'nde, Sait Paşa ve Süleyman Nazif sempozyumu düzenlendi. Öğrencilerin ekseriyetinin katılım gösterdiği sempozyumda, anma etkinliği de yapıldı.

Çifte anma!

 Dicle Üniversitesi, Diyarbakır Valiliği ve Atatürk Kültür Merkezi işbirliği ile “Said Paşa ve Süleyman Nazif Sempozyumu” geniş bir akademisyen ve öğrenci topluluğunun katılımı ile başladı.

>Sempozyuma, İl Valisi Hüseyin Aksoy ve Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslan Bilici, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Doğay Arınç, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

>DİYARBAKIR'IN TANITIM KLİBİ

>Dicle Üniversitesi kongre merkezinde Diyarbakır tanıtım klipi ile başlayan program, açılış konuşmaları ile devam etti. Diyarbakır’da 600’ün üzerinde fikir adamı, yazar,  şair, edebiyatçı olduğuna dikkat çeken Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kemal Timur, Ali Emiri Efendi, Cahit Sıtkı Tarancı, Ziya Gökalp, Sezai Karakoç gibi düşünürlerin duruşları ve sanat anlayışları ile ilgili ayrıntılar paylaştı.

>Süleyman Nazif’in ‘Kara Gün’ şiiri ile bilindiğini kaydeden Timur, Süleyman Nazif’i bu şiiri kaleme aldığı koşullar içerisinde değerlendirdi.

>SÜLEYMAN NAZİF ANLATILDI

>Yönetime geldikleri günden bu yana Diyarbakır’ın tanınmış şahsiyetlerini günümüz gençlerine tanıtma adına çok sayıda sempozyum düzenlediklerini dile getiren Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Diyarbakır Valiliği ile işbirliği içerisinde düzenledikleri Cahit Sıtkı Tarancı, Sezai Karakoç, Ali Emiri sempozyumu gibi değerli şahsiyetleri günümüz gençlerine tanıtma gayreti içerisinde olduklarını ifade etti.

>Coğrafyamızın en önemli ve en eski şehirlerinden olan Diyarbakır’ın, Ali Emiri ve El Cezeri ile ilme, Cahit Sıtkı Tarancı, Ahmet Arif ve Esma Ocak ile edebiyat ve şiire, Said Paşa ve Süleyman Nazif ile söze, Ziya Gökalp ile fikre, Hamit Aytaç ile hat sanatına, Orhan Asena ile tiyatroya  ve daha niceleriyle tarih ve kültüre damga vurmuş olan kadim bir şehir olduğunu söyleyen İl Valisi Hüseyin Aksoy, 2009 yılından bu yana Diyarbakır’ın değerlerini tanıtmak adına başta Dicle Üniversitesi olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşun işbirliği ile çok sayıda sempozyum düzenlediklerini belirtti.

>DİYARBAKIR'I ANLAYABİLMEK

>Diyarbakır’ı bütün yönleriyle tanıtmak adına ileri ki süreçte yeni bir çalışma başlatacaklarının müjdesini veren Aksoy, önceki görev yerlerinde Mersin ve Samsun sempozyumu gerçekleştirdiklerini kaydederek, Diyarbakır’da da Dicle Üniversitesi’nin işbirliğiyle Diyarbakır’ın tarihinin, kültürünün, ekonomisinin, edebiyatının ve bütün değerlerinin tartışılacağı, konuşulacağı bir sempozyum düzenlemeyi hedeflediklerini anlattı. Sekiz oturumun gerçekleşeceği ve çok sayıda bildirinin yayınlanacağı sempozyum, iki gün sürecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler