Çiftçi "sahte ilaç" kıskacında

Diyarbakır'da girdi maliyetinin yüksekliği ve kuraklıkla boğuşan çiftçileri bu seferde sahte ilaç vurdu. Bölge çiftçisi yabani otları bertaraf etmek için kullanılan ilaçların sahte olmasından ötürü zarara uğradıklarını belirterek, yetkililerden duruma çare bulmalarını istedi.

Çiftçi

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde son yıllardaki müzmin kuraklıkla birlikte, pandemi sonrası tüm dünyada artan girdi maliyetleri çiftçileri kara kara düşündürmeye devam ediyor. Tarımda zor günler geçiren bölge çitçisi, bu seferde tarlasında kullandığı ilacın sahte olmasından ötürü büsbütün zarar ediyor.

DENETİM YETERSİZ OLUNCA, ÇİFTÇİ ZARAR EDİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın denetimlerde yetersiz kalması sonucu ilaç firmalarının piyasaya etkisi düşük veya sahte ürünler sürmesi, çiftçinin belini kırdı. Diyarbakır'da bu yıl birçok çiftçi yabani otların bertaraf edilmesinde kullandıkları ilacın etkisiz ve sahte olduğunu ileri sürerek, bakanlık yetkililerini zararın önüne geçilmesi için harekete geçmeye çağırdı.

"PARAMIZIN İADE EDİLMESİNİ İSTİYORUZ"

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesine bağlı kırsal mahallelerde yaşamını sürdüren çiftçilerden Ali Yılmaz, yaptığı açıklamada, "Buradan devletimizin yetkililerine seslenmek istiyorum. Bu kadar bu ilaca para veriyoruz. Ancak görüyorsunuz buğdayın, yulafın ve arpanın hali ortada. Kullandığımız bu ilaçlar bu yabani otları öldürmüyor. Bunun araştırılmasını istiyoruz ve neden öldürmediğini öğrenmek istiyoruz. Zararımızın tazmin edilmesini, paramızın iade edilmesini istiyoruz" dedi.

"ÇİFTÇİ HAHO DİYOR"

Çiftçiler olarak zor günler geçirdiklerini aktaran bir diğer çiftçi Erdinç Karakoç da, uzun yıllardır yaptığı bu kutsal mesleğin artık yapılamaz duruma geldiğini ve çiftçilerin artık feryat ettiğini dile getirdi. İlaç firmalarının denetlenmesini ve zararlarının giderilmesini isteyen Karakoç, şöyle konuştu;

"Yıllardır çiftçilik yapmaktayım. bu seneki kadar zor duruma düşmedim. gübrenin tonu 11 milyar olmuş. tarımda kullanılan ilaç desen ateş pahası olmuş. üsteki tarlada kullandığımız bu ilaçlar hiç fayda vermiyor. Bu ilaç firmaları denetlenmiyor mu? Devletimizin bu işe bir çare bulmasını istiyoruz. Bizde ne yapacağımızı bilmiyoruz. Onca emek boşa gidiyor. Kullandığımız ilaçlardan fayda görmüyoruz. Çiftçi zaten batmış durumda bide bu buğdaylarımızın haline bakın. Ne yapacağımızı bizde bilmiyoruz. Bizde Şanlıurfa'daki dayı gibi çiftçiler olara haho diyoruz."

"İLAÇLAR YABANİ OTLARI ÖLDÜRMEDİ"

Mehmet Buğdaycı isimli çiftçi ise "20 senedir tarlalarımda ilaç kullanıyorum. Bu sene çok berbat, fayda görmedik. Kullandığımız ilaçlar yabani otları öldürmedi" şeklinde konuştu

Kaynak: Diyarbakır Söz