CHP curcunaya döndü

Otorite zafiyeti içerisinde olan CHP'nin Diyarbakır İl Teşkilatındaki "kaos" devam ediyor. Kongre curcunaya dönerken, dün 3'üncü kez iptal edilen Kongrede Eski Başkan Seyrek, Kılıçdaroğlu ve Tanrıkulu'na "veryansın" etti.

CHP curcunaya döndü

CHP Diyarbakır teşkilatında kazan kaynamaya devam ediyor. İl kongresi son 3 ayda 3.kez genel merkez tarafından iptal edildi. Bugün yapılması gereken kongrenin genel merkez tarafından son dakikada Yüksek Seçim Kurulu’na gönderilen faksla iptal edilirken, bu karar partideki krizi biraz daha derinleştirdi.

CHP’deki kavga ‘Dersim özürü’ tartışmasıyla başladı. CHP iktidarı döneminde meydana Dersim katliamı için özür dileyen ve parti yönetimini de bu yönde karar almaya çağıran İl Başkanı Muzaffer Değer jet hızıyla görevden alındı. Genel merkez Değer’in yerine geçici bir yönetim atarken, bu yönetim zamanında kongre kararı almadığı gerekçesiyle muhaliflerin mahkemeye başvurmasıyla görevden düşürüldü.

GENEL MERKEZDEN JET KARARLAR

25 Şubat 2012’de yapılan kongrede il başkanlığına seçilen Medeni Seyrek 1 gün sonra genel merkez tarafından görevden alınınca hesaplaşma büyüdü. 20 Mart 2012’de bu kez Yüksek Seçim Kurulu Seyrek’i başkanlığa atadı. Ancak genel merkez aradan 1 gün bile geçmeden yeni bir kararla Seyrek’i bir kez daha görevden el çektirdi.

Daha sonra 31 Mart 2012’de yapılması gereken olağan kongre parti yönetimi tarafından iptal edilirken,son olarak bugün yapılması gereken kongrenin genel merkez tarafından YSK İl Başkanlığı’na gönderilen yazılı kararla iptal edildiği açıklandı.

Eski İl Başkanı Medeni Seyrek, genel merkezin kararlarına tepki gösterirken,”Genel merkez Türkiye’nin sorunları yerine Diyarbakır’da bir delege ile uğraşmaktadır. Ana muhalefet görevini yerine getireceğine Diyarbakır’la hizipleşmektedir” diyerek parti içindeki kavgayı bir anlamda özetledi.

 

‘BUNLARI NAZİLER BİLE YAPMADI’

Parti yönetimine sert eleştiriler yönelten Seyrek,”Bu uygulamalar 12 Eylül’de,OHAL valilikleri döneminde, Alman Nazi Hitler döneminde bile yapılamıştır. Her türlü hukuksuzluk yapılmaktadır. Hani kimde dışlanmayacaktı, ötekileştirilmeyecekti?. Hani sandıktan çıkana önünü ilikleyip kutlanacakto?. Hani parti içi demokrasi işlenecekti?. Hani hukuktu,insan haklarıydı,düşünce özgürlüğüydü,parti içi muhalefete saygıydı?.Nerde kaldı bu sözler. Bu zülmü Kemal Kılıçdardoğılu’na yakıştıramıyoruz. Dersim katliamı ve İstiklal mahkemelerinden yaşanan olaylar için özür diliyoruz. Aleviler kardeşimizdir. Ama bize yapılan Dersim benzeri uygulamaya karşı Alevilerden bir tepki ve tavır göremedik. Onur Öymen’in sözleri için Diyarbakır’da siyah çelenk bırakanlar bugün nerde?. Kürt sorunu için komisyon kıracaksın ve sonra bu komisyondan eser olmayacak. Parti genel merkezinin yapamadığını bir kez daha bizler yaparak Kürt halkından da 73 milyondan da özür diliyoruz.” dedi.

 

TANRIKULU GÖREVİME DEVAM

Öte yandan, Diyarbakır İl Teşkilatındaki kaosa sebeb olduğu ifade edilen CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu sesizlik içerisinde bulunurken, partisindeki krizden dolayı istifa edeceği yönündeki söylentilere ise ses verdi. Tanrıkulu, Kayapınar Kültür Merkezi'nde düzenlenen İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi genel kurulunda, soruları yanıtladı.

Tanrıkulu, partisinin MYK toplantısı ve sonrasında kendisi üzerinden manipülasyon ve spekülasyonlar yapıldığını belirtti. "Ben partimin genel başkan yardımcısıyım, MYK üyesiyim, parti meclisi üyesiyim ve milletvekiliyim. Görevime devam ediyorum. Onun dışında herhangi bir düşüncem olmadı" diyen Sezgin Tanrıkulu, kendisine atfen söylenenlerin tümünün gerçek dışı olduğunu söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz