Diyarbakır’a yaklaşık 110, Çermik’e de 17 kilometre uzaklıkta olan Yoğun Mahallesi sakinleri ellerinde çubuklarla çekirge kovalıyor. Çekirgelerin bir sabah bulut gibi köylerinin üzerine çöreklendiğini anlatan Yoğunlular, çaresizce mücadele etmeye çalışıyorlar. Ancak bunda başarılı olabildikleri söylenemez.
'Keklikler gidince geldiler'
Köylülerden Kadri Yıldızhan, sıkıntının kaçak avlanan avcılar nedeniyle başladığını söylüyor. Hindi ve tavuk beslemekten vazgeçmelerinin de bunda etkisini olduğunu anlatıyorlar.
“Buralarda avcılar kaçak avlanıyor. Otomatik tüfeklerle ve aman vermeden vuruyorlar keklikleri. Keklik nüfusu azalınca her sene çekirgeler arttı. Bu sene ise köyümüzü istilâ ettiler. Sadece bizim köy değil çevre köylerde de çok fazla çekirge var. Sürülerle gelip ekinlerimizi mahvediyorlar. Kavun, karpuz bostanları, üzüm bağları ve ekinlerin üzerine çöküp tüketmeden ayrılmıyorlar. Köyde hindi ve tavuk beslerdik. Şimdi kimse uğraşmıyor. Tavuk ve hindi çekirgeleri temizlerlerdi, şimdi onlar da yok ne yapacağız bilmiyoruz.”
Çubuklarla kovalıyorlar
Yoğun Mahallesi’nde kadın, çocuk; hemen herkesin elinde bir çubuk ve çekirgeleri ekinlerinden uzak tutmaya çalışıyorlar. Ancak bu nafile çaba ancak yeni bir küme çekirgenin gelmesiyle boşa çıkıyor. İsmet Özyılmaz, sürülerle başa çıkamadıklarını anlatıyor.
“Biz bir taraftan kovalarken diğer taraftan yeniden geliyorlar. Çok büyük sürüler ve bizim yapabileceğimiz çok fazla bir şey yok. Tarım Müdürlüğü’ne haber verdik gelmelerini bekliyoruz. Ancak onların da çok fazla bir şey yapabileceklerini sanmıyoruz. İlaç sıkmaya kalksalar hangi bir yere yetişecekler onlarca köy ve bulut gibi çekirge sürüleri var.”
Köylüler, bir çözüm bulunamazsa çekirgelerin tüm ürünlerini tüketmesinden korkuyor.
'Süne de arttı'
Diyarbakır Ziraat Odası Birliği Başkanı Mehmet Cevat Delil, bu yıl çekirge sayısının önemli oranda arttığını, bunun dışında süne zararlısında da artış görüldüğünü söyledi. Delil, etkenlerden birinin kuş nüfusunun azalması olduğunu vurguladı.
"Sadece Çermik bölgesinde değil Sur, Bismil ve Çınar bölgelerinde de çekirge nüfusu bu yıl her zamankinden daha fazla. Ancak bu yıl süne zararlısı da çok fazla. Ürünlere zarar veriyorlar. Kaçak avlanma ile azalan kuş popülasyonu, etkenlerden birisi. Köylülerin dediği gibi köylerde artık tavuk, hindi, ördek çok beslenmiyor. Bu etkenler biraz dengeliyordu ancak sayıları azaldıkça çekirge ve benzer zararlıların sayısı artıyor. Elbette küresel ısınma, dengesi değişen doğa olaylarını da göz önünde bulundurmamız gerekir. Tarım İl Müdürlüğü bu türden sıkıntıların yaşandığı alanlara ivedilikle yetişip ilaçlama yapıyor. Tek mücadele şansımız bu."
Kaynak: Diyarbakır Söz