Camiler ibadete kapatıldı

Bünyesinde onlarca tarihi cami, kilise, han, hamam, kervansaray ve evlerin bulunduğu, kentin ilk yerleşim yeri Sur ilçesinde PKK'nın saldırıları nedeniyle yaşam adeta kesintiye uğradı. Dört cami ibadete kapatıldı, İl Müftüsü İşliyen, durumun fiili olduğu söyledi.

Camiler ibadete kapatıldı

Recep KAYA/Tahir KARAKEÇİ/Ahmet DEMİR

Hendek kazıp, barikat kurarak yaşamı hiçe sayan teröristlerin saldırılarını sürdürdüğü ilçede esnaf kepenk açamaz, ulaşım sağlanamaz hale gelirken, kimi ilçe sakini katlanılamaz hale gelen örgütün saldırıları nedeniyle evini terk ediyor, kimileri ise terörün gölgesinde yaşam mücadelesi veriyor. Vatandaşlardan Uçar, "Hendek kazıp, 'sizin için savaşıyoruz' diyorlar. Vallahi yalandır. Ben rahat bir şekilde dilimi konuşuyorum ve dinimi yaşıyorum ama onlar buna engel oluyorlar"

CAMİLER İBADETE KAPATILDI

Çatışmaların yoğunlaştığı Fatihpaşa, Dabanoğlu ve Hasırlı mahallelerinde bulunan Kurşunlu, Hacı Hamid, Kadı ve Hasırlı camileri, görevlilerinin can güvenliğinin olmaması nedeniyle ibadete kapatıldı. Bölgede yaşayanlar vakit namazları için başka camilere gidiyor. Diyarbakır Müftüsü Burhan İşliyen, resmi bir kapatmanın söz konusu olmadığını belirterek durumu ‘fiili’ olarak tanımladı.

Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Evsen ise durumu ‘üzücü’ olarak değerlendirdi.

UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan tarihi surların yanı sıra bünyesinde onlarca tarihi cami, kilise, han, hamam, kervansaray ve evlerin bulunduğu, kentin ilk yerleşim yeri Sur ilçesinde PKK örgütü militanlarının saldırıları yaşamı sekteye uğratırken, vatandaşları da mağdur ediyor.

1 Kasım'daki seçimlerin ardından da Hasırlı, Fatih Paşa, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde hendek kazıp, barikat kurarak yaşamı hiçe sayan teröristlerin saldırılarını sürdürdüğü ilçede esnaf kepenk açamaz, ulaşım sağlanamaz, ilçedeki tarihi yapılar güvenle ziyaret edilemez hale geldi.

Kimi ilçe sakini katlanılamaz hale gelen terörist saldırılar nedeniyle yanlarını aldıkları bazı eşyalarla evlerini terk ediyor, kimi vatandaşlar yaşadıkları korku nedeniyle eşyalarını dahi alamadan evlerinden ayrılmak zorunda kalıyor, göç etme imkanı olmayan vatandaşlar ise terörün gölgesinde yaşamını sürdürmeye çalışıyor.

Örgüt üyelerinin uyguladığı baskı ve ilçe merkezlerine taşıdığı saldırılardan dolayı vatandaşlar günlük yaşamlarını sürdürmekte zorlanıyor. Saldırılar nedeniyle zaman zaman elektrik ve su kesintileri yaşanırken, ilçede çöpler düzenli olarak toplanmıyor.

SALDIRILARIN MAĞDURU ÇOCUKLAR

Sur ilçesindeki saldırılarından en çok etkilenenlerin başında çocuklar geliyor. 2015-2016 eğitim-öğretim dönemi başladığından bu yana patlayıcı tuzakları, hendek ve barikatlar nedeniyle çocuklar güven içerisinde okullarına gidemiyor. Ailelerinin güvenlik endişesi ile okula göndermek istemediği çocuklar, evlerinin önünde dahi özgürce koşup, oynayamıyor.

EĞİTİM VE ÖĞRETİM YAPILAMIYOR

İlçe sakinleri çevresinde barikat ve hendek bulunduğu için Yavuz Selim Ortaokulu, Süleyman Nazif İlkokulu, Alparslan İmam Hatip Ortaokulu'na çocuklarını göndermek istemediklerini belirtiyor. İlçede terör saldırılarının mağduru olan çocuklar, güvenle okullarına gidebilmeyi istiyor.

CAMİLER İBADETE KAPATILDI

Sur ilçesinde çatışmaların yoğunlaştığı Fatihpaşa, Dabanoğlu ve Hasırlı mahallelerinde bulunan Kurşunlu, Hacı Hamid, Kadı ve Hasırlı camileri, görevlilerinin can güvenliğinin olmaması nedeniyle ibadete kapatıldı. Bölgede yaşayanlar vakit namazları için başka camilere gidiyor.

MÜFTÜ 'FİİLİ DURUM'

Diyarbakır Müftüsü Burhan İşliyen, resmi bir kapatmanın söz konusu olmadığını belirterek durumu ‘fiili’ olarak tanımladı.

“Bölgede bir süreden beri devam eden bir sıkıntı var. Görevli arkadaşlarımız camilerine gidemiyorlar. Bazen durum normalleşiyor ama sıklıkla olaylar cereyan ediyor. Arkadaşlarımızın can güvenliğinden endişe duyuyoruz. Bu nedenle dört camide ibadet yapılmıyor. Resmi bur kapama söz konusu değil, fiili bir tasarruf söz konusu. Bölgedeki sıkıntılar sona erdiğinde arkadaşlarımız da görevlerinin başına dönecek.”

 ‘DURUM ÇOK ÜZÜCÜ’

Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Evsen ise durumu ‘üzücü’ olarak değerlendirdi. Evsen kararı desteklediklerini belirtti.

“Bölgede yaşananlar çok üzücü, yaşananların camilere kadar varması ise daha üzücü. O bölgede yaşananlar bölgede yaşayanların tamamını etkiliyor. Esnaflar sürekli kepenk kapatmak zorunda kalıyorlar ve yaşananlardan masum insanlar zarar görüyor. Camilerdeki din görevlisi arkadaşlarımız da büyük tehlike altında. Çatışmalar devam ederken o camilerde ibadetin yapılması zaten mümkün değil. Dileğimiz ve dualarımız bir an önce bu sıkıntıların bitmesi ve bölgenin normalleşmesi.” Sur mahallesinde polisin başlattığı operasyonlar sürüyor. Bölgede bazı ilköğretim okullarında da eğitim yapılamıyor.

VATANDAŞLAR DURUMDAN RAHATSIZ

İlçe sakinlerinden Furkan Uçar, örgüt üyelerinin mahallelerinde silahla gezdiklerini, endişe duydukları için evlerinden dışarı çıkamaz hale geldiklerini söyledi.

"Camilere gidemiyoruz. Huzur yok. 'İnadına barış' diyorlar ama barışı onlar getiremez. Barışı ancak devlet getirir. Bunlar Kürt'ün de Türk'ün de temsilcisi olamaz" diyen Uçar, rahat bir şekilde uyuyamaz hale geldiklerini aktardı.

Uçar, ilçenin yaşanmaz hale geldiğini vurgulayarak, şöyle dedi: "Bunlar olmasaydı, Müslümanlar ve Hristiyanlar burada güzel bir şekilde yaşayacaktık. Öğrenciler sabah okula gittiklerinde tedirgin oluyorlar. Teröristlerin olduğu yerde hiçbir şekilde çözüm olmaz. Örgüt mensupları devlet aleyhinde yalan propaganda yapıyor. Hendek kazıp, 'sizin için savaşıyoruz' diyorlar. Vallahi yalandır. Ben rahat bir şekilde dilimi konuşuyorum ve dinimi yaşıyorum ama onlar buna engel oluyorlar. Suriçi bölgesinde binlerce kişi taşındı. Onlar taşındıktan sonra evlere girip o evleri mühimmat deposu yaptılar, mayın döşediler. Kirli oyunlarıyla halk üzerinden devleti suçlu göstermeye çalışıyorlar. Buna Kürtler ve Türkler asla inanmayacak."

"ESNAF ÇEKİNİ, SENEDİNİ ÖDEYEMİYOR"

Esnaf Mehmet Kal, örgüt mensuplarının Kürt halkına değil, başka güçlere hizmet ettiğini söyledi. "Teröristler vatandaşlar için çatışmaya girmiyor" diyen Kal, terör olaylarından dolayı yaşadıkları mağduriyeti dile getirdi. Kal, esnafın kepenk açamaz hale geldiğini anlatarak, "Uzun bir süredir iş yapamadık. Kazancımız olmadığı gibi zarara da girdik. Esnaf çekini, senedini ödeyemiyor" ifadelerini kullandı. Huzur ve barış istediklerini vurgulayan Kal, "Barışı baltalayanlar var. Bunlar cezalandırılmalı" dedi.

Kal, yaşananların Diyarbakır'a yakışmadığına işaret ederek, şunları kaydetti: "Bu olayları kabul etmiyoruz. Biz barış istiyoruz. Çözüm Süreci'nde yabancı turistler Diyarbakır'ı ziyaret ediyordu. Burası peygamberler diyarıdır, öyle gelişi güzel bir vilayet değildir. Diyarbakır'ın bu duruma getirilmesi bizi üzüyor. Devlet buraları teröristlerden temizlesin."

Kaynak: Diyarbakır Söz