DİYARBAKIR- Et-Balık Kurumu Diyarbakır Et Kombinası’ndaki saadet zinciri akıllara ziyan şekilde gerçekleşmiş. Kurum çalışanlarının karıştığı olayda dolandırıcılar dört yıl boyunca onlarca aileden 11 milyon lira toplarken,
45 günde bir aldıkları paranın karşılığında düzenli olarak yüzde 8’e yakın faiz ödemesi yapan dolandırıcıların kullandığı yöntem şaşkınlık yarattı.
Et-Balık Kurumu Diyarbakır Et Kombinası Müdürlüğü çalışanlarının karıştığı dolandırıcılık olayı 4 yıl boyunca devam etti. Para yatırana 45 gün vadede yüzde 8’i bulan getiriler vaadeden şebeke üyeleri, bu yılın haziran ayına kadar sistemi sorunsuz çalıştırdı.
FAİZLERİ VEZNEYE ÖDEDİLER
Paralarının kombinada çalıştırıldığını düşünen vatandaşlar sisteme dahil oldu; yakınlarını da teşvik etti. Toplanan paralarını kurum kaşesiyle kabul eden, faiz ödemelerini de çoğunlukla kurum veznesinden yapan dolandırıcılar bu sayede sisteme dahil olanlara güven verdiler.
Haziran ayında 45 günde bir olduğu gibi faiz ödemelerini almak için EBK’a giden giden onlarca kişi bu kez organizasyonun başı olduğu ileri sürülen kurum işçisi Mehmet Kaymaz’a ulaşamayınca dolandırıcılık olayı ortaya çıktı.
SAVCILIĞA AKIN EDİYORLAR
Paralarını bir türlü tahsil edemeyince olayın peşine düşen mağdurlar acı bir gerçekle karşılaştı. Toplanan paraların Et-Balık Kurumu ile aslında hiç bir ilgisi yoktu. 4 yılı aşkın sürede toplanan 11 milyon liraya yakın para D.H. isimli bir şirkete aktarıldığı ortaya çıktı.
Dolandırıldıklarını anlayan onlarca kişi ellerindeki ‘Et Balık’ kaşeli makbuzlarla savcılıklara akın ederken, inanılmaz dolandırıcılık olayının boyutları gelişiyor.
DOKTORU DA DOLANDIRMIŞLAR
Toplanan paralar için hemen herkese aynı biçimde hazırlanmış bir ‘belge’ verilmiş. Söz konusu ‘belge’de parayı tahsil eden kişi olarak Mehmet Kaymaz görünüyor. Parayı ödeyen, paranın miktarı, vade farkı ve vade tarihinin yer aldığı belgelerde Diyarbakır Et Kombinası Müdürlüğü’ne ait kaşenin de vurulduğu görülüyor.
Örneğin bir doktor ödediği 215 bin liranın karşılığında organizasyondan belge istemiş. 15 Aralık 2001’de doktora kuruma ait 61 adet tosunun satılmış gibi gösterildiği 215 bin liralık bir borç belgesi verilmiş.
‘MÜDÜR ÖRTBAS ETMEYE ÇALIŞTI’
Diyarbakır Et Kombinası’nda müdür yardımcısı olarak çalıştığı dönemde torbalar dolusu paraların kurum binasına getirildiğini anlatan Hayati Altıntaş ise 19 Ekim’de savcılığa yaptığı suç duyurusunda şunları kaydetti: “Halktan topladıkları torbalar dolusu paraları birçok kez gördüm. Bu paraları bir süre veznelerde beklettiklerini, hem müdüre hem diğer idarecilere bildirdim.
Her defasında olayı örtbas etmeye çalıştılar. Ben duruma tepki gösterince ‘sana ne, ne yapıyorsa dışarıda yapıyor. Kurum ile alakalı değil sen karışma’ denildi. Konuyu genel müdürlüğe de bildirdim, ancak bana disiplin cezası verildi, daha sonra Erzurum’a sürüldüm. Kurum içinde toplanan paraların F.K. isimli kişi aracılığı ile D.H. isimli şirkete götürüldüğüne birçok personel de tanıktır. İdare bu konuda kasıtlı davrandı. Para toplayan kişiler himaye edildi.”
SAADET ZİNCİRİ KURMUŞLAR
Dört yılı aşkın bir süre devam eden sistem patlak verdikten sonra onlarca kişi bir yandan Diyarbakır Et Kombinası Müdürlüğü’ne bir yandan savcılıklara akın etti. Toplam 10.6 milyon TL kaptıran kişilerden 25’i savcılığa yaptıkları suç duyurularında para teslimatları ve vade farkı alımlarının Kombinası Müdürlüğü içinde yapıldığını anlatı. Bu duruma kurumda çalışan birçok personelin de tanıklık ettiği ifade edildi.
‘HAYATIMIZI İPOTEK ETTİK’
Dolandırıldıklarını söyleyen kişilerden bazıları yaptıkları açıklama, para toplama faaliyetinden Kombinada Müdürlüğü yetkililerinin de haberi olduğu öne sürdü.
Mağdurlardan Muhlis Kılıç, “Toplam 470 bin lira verdim. Kombinada çalışan Mehmet Kaymaz bana ‘Biz yasal bir iş yapıyoruz. Benim, müdürün ve muhasebe şefinin belirli bir kontenjanı var. Bundan sen de yararlan’ dedi. Verdiğimiz paraya işletilen faizin vadesi geldiği zaman elden alıyordum. Mehmet Kaymaz’a ulaşamayınca şok oldum. Hayatımızı resmen ipotek ettik. Kimi bankadan kredi çekti, kimi altınlarını bozdurdu. Listede 67 kişinin adı var, ancak para kaptıran aile sayısı 200’ü aşıyor. Çünkü, bazı kişiler kendi parasının yanı sıra ya0kınlarının da parasını verdi. ” dedi.
‘KAR DA GİTTİ SERMAYE DE’
Mağdurlardan Edip Çakar ise “Benim verdiğim para toplam 770 bin TL. Parayı kendi elim ile Kombina Müdürlüğü’nün veznesine yatırdım. 4 Nisan 2011’de yatırdığım para 370 bin lira. Elimde arsa almak için toplu para vardı. Ancak daha sonra arsa alımı olmayınca burada değerlendireyim, ‘nasıl olsa anaparam sağlam yerde’ dedim. Ama şimdi kâr da gitti sermaye de...” ifadelerini kullandı.
45 GÜNDE % 8 FAİZLİ ÖDEME
Mağdurlardan Ali Çelik ve Ensari Köse’nin anlattıkları da olayın boyutunu ortaya koydu.
Ali Çelik: “Verdiğim para miktarı 400 bin lira. 45 gün için yüzde 7-8 vade farkı alıyordum. Parayı kendi elimde kuruma götürüm Mehmet Kaymaz’a verdim. Her defasında yanında 3-4 memur da bulunuyordu. Alacağım paranın günü geldiğinde elden alıyordum.”
Ensari Köse: “Beş yıl önce para vermeye başladım. Verdiğim toplam para 187 bin lira. Bana 45 günde bir anaparamın yüzde 8’i kadar ödeme yapılıyordu.
‘MÜDÜRÜN HABERİ OLMAMASI İMKANSIZ’
İ.Ç isimli şahıs da paraların akıbetinden dolayı kurum müdürü ve yardımcılarını suçladı. İ.Ç, “Toplamda 1.1 milyon lira verdim. Bu parayı elden kuruma götürüp Mehmet Kaymaz’a teslim ettim. Kurum binasına giriş çıkışlarımız tespitlidir. Verdiğim paraya karşı kaşeli imzalı kâğıt alıyordum. Bu kâğıtların hepsi bende bulunuyor. Olay ortaya çıkıcınca Müdür (M. Faruk Kahraman) ile görüştüm. Önce kabul etmedi; olayın kendileri ile ilgisi olmadığını söyledi. Daha sonra da paramızın D. H. isimli bir şirkete aktarıldığını söyledi. Paraları Kombina Müdürlüğü’nde verdiğim gibi vade farklarını da buradan aldım. Parayı kurum veznesinden bana ödüyorlardı. Bir devlet kurumunda bana vezneden para ödeniyorsa ve bundan kurum müdürü ve diğer idarecilerin haberinin olmaması imkânsız. Ki pek çok kişi bu duruma şahittir. Kimi insan var 1 milyon liraya vermiş. Bu kadar paradan kurum yetkililerinin haberinin olmaması mümkün değil.” ifadelerine yer verdi.
‘MÜDÜRÜN BAHANESİNE BAKIN
İddiaların odağındaki Diyarbakır Et Kombinası Müdürü M. Faruk Kahraman yapılan işlerden haberinin olmadığını iddia etti. Kahraman, toplanan paralar için verilen kâğıtlarda yer alan imzanın kendisini ait olmadığını söylerken kaşesinin kullanılmış olması ile ilgili “Kaşem tüm personelde bulunuyor. Bu şekilde kullanılmış olabilir” şeklinde konuştu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına yapılan açıklamada ise “Olay ortaya çıktıktan sonra müfettiş görevlendirildi. Olaya karıştığı tespit edilen Mehmet Kaymaz’ın kurum ile ilişkisi kesildi. Konu ile ilgili savcılığa da suç duyurusunda bulunuldu” bilgisine yer verildi.
KAYMAZ GÖZALTINDA
Olay ile ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na 25 kişi suç duyurusunda bulundu. Savcılık soruşturması sürüyor. Para toplama işini organize ettiği ifade edilen Mehmet Kaymaz bayramın ikinci günü Mersin Tarsus’da gözaltına alındı. Kaymaz’ın, dün soruşturma savcılığınca ifadesinin alındığı öğrenildi. Kaymaz'ın bugün mahkemeye sevk edilmesi bekleniyor.
Kaynak: Diyarbakır Söz