Buruklar!

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK mensuplarının saldırıları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan aileler, Ramazan Bayramı'na buruk giriyor.

Buruklar!

Teröristlerin saldırıları nedeniyle yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalan ailelerden bazıları Sur Kaymakamlığınca otele yerleştirilirken, bazıları da yakınlarının yanına gitmek zorunda kaldı. Bazı aileler ise TOKİ tarafından alt gelir grubuna yönelik yaptırılan 65 metrekarelik dairelerde kiracı oldu.

Terör mağduru aileleri ise en çok bayramı ilk defa evlerinden uzakta karşılamaları etkiliyor. Daha önce tarihi Sur ilçesindeki mahallerinde Ramazan Bayramı'nı coşkuyla karşılayan aileler, bu yıl aynı havayı teneffüs edememenin üzüntüsünü yaşıyor.

Teröristlerin saldırıları nedeniyle bazı aileler, kendi evlerinden göç ederek merkez Kayapınar ilçesinde TOKİ tarafından alt gelir grubuna yönelik yapılan 65 metrekarelik dairelere yerleşti.

Göç eden vatandaşlardan D.Y (25), annesi ve kardeşleriyle beraber Sur ilçesinden geldiklerini söyledi.

Terör saldırıları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını belirten D.Y, teröristlerin evlerini bombalarla yıktıklarını anlattı.

- Kurşunlu Cami'de bayram namazını kılıyorduk

Bayramı Sur ilçesindeki mahallelerinden uzakta geçirmenin burukluğunu yaşadıklarını aktaran D.Y, şöyle konuştu:

"Bayram namazını olaylarda yakılan Kurşunlu Camisi'nde kılıyorduk. Arkadaşlarımızla birbirimize gidip gelirdik, onlarla gezerdik. Sur'da aç bile kalsaydık, yine birbirimize yardımcı olarak bir çözüm buluyorduk. Anılarımız vardı orada, çok güzel günler geçirdik. Teröristler, hayatımızı mahvetti. Evimizi yakıp yıktılar ama bayramın ilk günü Sur ilçesine gideceğim, evimizin kalıntılarına uzaktan bakacağım, üzüleceğim ve gözyaşlarım akacak. Eski mahallemizdeki komşularımızdan ayrıldık, her birimiz ayrı bir yere gitti. Bir daha o günleri yaşayamayacağız."

İŞKUR tarafından bir camide işe yerleştirildiğini belirten D.Y, devlete yaptıkları yardımlardan dolayı minnettar olduklarını sözlerine ekledi.

Terör mağduru A.D (48) ise Sur ilçesinde doğup büyüdüğünü ve ilk defa bir bayramı evinden uzakta geçirdiğini gözyaşları içinde anlattı.

Sur'dayken bayram öncesinde komşularla birlikte evlerinde bayram temizliği yaptıklarını belirten A.D, şöyle devam etti:

"Misafirlerimiz bayramlaşmaya gelirdi, misafirlerle çay ve kahve sohbetlerimiz vardı. Sur'da huzurluyduk, mutluyduk, seviniyorduk, içimizde bir neşe vardı. Sur ilçesinde büyüdük, oradaki ortamın yerini hiçbir şey doldurmuyor.  Bu bayram evimizden uzakta kaldığımız için güzel geçmeyecek. Şu an kaldığımız yerde kimseyi tanımıyoruz, bayramda bir yere gidemeyeceğiz. Bu yıl bayram mı değil mi anlamıyorum. Eski evimizi özlüyorum, ailemizin hatıraları orada kaldı. Evimizden bir kaşık bile alamadık, evimiz teröristler tarafından yıkıldı. Evimizi o hale getirenleri Allah'a havale ediyorum."

- Evlerinde uzakta olan aileler üzgün

E.A. da Sur'da bayram atmosferinin farklı olduğunu dile getirdi.

E.A, "Eski kaldığımız sokaklarda kardeşlik duyguları pekişmişti, herkes birbirini yıllarca tanıdığı için güven duygusu vardı. Bu yıl evimizde olmayı arzu ederdik ama maalesef bu artık bir hayal. Bayramlarda Sur'un tarihi yerlerini gezerdik, şeker bayramı tadını bu bayramda alamayacağız. Bayramda evimizde olamayacağımız için üzüntülüyüz." diye konuştu.

G.L. ise 3 çocuğuyla beraber Sur ilçesinde teröristlerin saldırıları nedeniyle evini terk etmek zorunda kaldığı söyledi.

Ev eşyalarını yeni aldığını, hiç kullanamadan evinden ağlayarak ayrıldığını anımsatan G.L, bu nedenle psikolojisinin bozulduğunu bildirdi.

"Sur'da nefes alabiliyorduk, oraya dönmeyi çok istiyorum. Bayramda bu acımız daha da artacak. Şu an kaldığımız yerde bayramı geçirmek bir şey ifade etmiyor. Eski mahallemize dönmediğimiz sürece benim için hiçbir zaman bayram olmayacak." ifadelerini kullanan G.L, tarihi Sur ilçesinde gelenek ve göreneklere uygun bayram geçirdiklerini, yeri yerleştikleri yerde öyle bir imkanının olmadığını aktardı.

Bu bayramda evlerine bayram şekeri ve tatlı bile almak istemediklerini, bayrama buruk girdiklerini söyleyen G.L, "Bayramlarda uyanır uyanmaz sokaklar çocukların neşeli sesleriyle yankılanırdı. Çocuklar kapımızı çalıp bayram şekeri alırdı. Evde çocuklarımız bayramlıklarını geceden hazırlardı. 7'den 70'e herkes huzur doluydu." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz