Bölgede Kaçak oranı yüksek

DİCLE Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ), 2015 yılında Atatürk Barajı'ndan 4.6 milyar kWh(Kilovat/Saat) elektrik üretilirken, elektrik dağıtım hizmeti verdikleri Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerindeki kayıp kaçak elektrik kullanım miktarının yaklaşık 16 milyar kWh olarak hesaplandığını açıkladı.

Bölgede Kaçak oranı yüksek

Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'a elektrik dağıtım hizmeti veren DEDAŞ, kayıp kaçak oranlarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, bölgede güvenlik bazlı olaylar, operasyonlar ve diğer 'mücbir sebep' gerekçelerinin en yoğun şekilde yaşandığı 6 ile elektrik dağıtım hizmeti veren DEDAŞ'ın elektrik tüketimi, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 5,5 oranında arttığı belirtildi.

PARASI MÜŞTERİLERDEN TAHSİL EDİLEMEDİ

Türkiye genelinde elektrik üretiminin ise DEDAŞ dışında yüzde 2 oranında bir artış gösterdiği ifade edilen açıklamada, "Geçtiğimiz yıl müşterileri tarafından 21.5 milyar kWh elektrik tüketilen DEDAŞ, ne yazık ki parasını her ay peşin ödediği bu elektriğin bedelini, aynı müşterilerden tahsil edemedi. Kullanılan 21.5 milyar kWh elektriğin sadece 5,5 milyar kWh'lik kısmını faturalandırabilen Dicle Elektrik, iş tahsilata gelince bunun da ancak bir kısmını tahsil edebildi. Oldukça güçlü bir altyapının bulunduğu DEDAŞ bölgesinde yaygın olan kaçak kullanımdan ötürü sık sık trafoları patlatıyor, elektrik dağıtım hatları yanıyor. Elektrik kesintilerine yol açan arızaların yüzde 90'ı da yine kaçak kullanımdan kaynaklanıyor" denildi.

ATATÜRK BARAJI ŞANLIURFA'DAKİ KAÇAĞI KARŞILAMIYOR

DEDAŞ'ın hizmet verdiği 6 ildeki nüfusun 5.7 milyon olduğu belirten açıklamada, "Nerdeyse nüfusu 14.6 milyonu aşan İstanbul kadar elektrik kullanıldı. Bölge illerinden Şanlıurfa'da yaşayan 1.8 milyon nüfusun bir yıllık elektrik tüketiminin 6.4 milyar kWh. Yapılan hesaplamalar sonunda bu kentte faturalandırılabilen elektrik miktarı ise sadece 1.5 milyar kWh olduğu belirlendi. Şanlıurfa'daki kaçak kullanım miktarı ise aynı hesaplamalara göre 4.8 milyar kWh. Buna göre, geçtiğimiz yıl 4.6 milyar kWh elektrik enerjisi üreten ve Türkiye'nin en büyük barajı olan Atatürk Barajı'ndan üretilen elektrik, sadece Şanlıurfa'daki kaçak kullanımı dahi karşılayamıyor" denildi.

DEDAŞ, verilere göre 1.9 milyon ile Şanlıurfa'dan daha fazla nüfusa sahip olan aynı bölgedeki Gaziantep'te bir yılda 4.4 milyar kWh elektrik tüketildiğini, Gaziantep'te tüketilen elektriğin sadece 434 milyon kWh'sinin kaçak kullanıldığı, faturalandırılan elektrik miktarının ise 3.9 milyar kWh olduğu belirlendiğini kaydetti. Gaziantep'teki sanayileşmenin Şanlıurfa'dan çok daha fazla olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Batıya gittikçe nüfusa göre kişi başına kullanılan elektrik miktarı kaçak kullanıma paralel olarak azalırken, faturalandırılan elektrik miktarı ise artıyor. Buna en çarpıcı örnek ise Kocaeli. Nüfusu 1.7 milyon olan Kocaeli'de bir yılda 4.7 milyar kWh elektrik kullanılırken, kaçak kullanılan elektrik miktarı 312 milyon kWh oldu. Bu kentte faturalandırılan elektrik miktarı ise 4.3 milyar kWh olarak saptandı. Kocaeli'deki kayıp kaçak oranı ise sadece yüzde 6.6 dolayında" denildi.

DEDAŞ, bir yıllık süre içinde dağıtım hizmeti verilen bazı illerde kayıp kaçak oranının Şanlıurfa'dan da yüksek bulunduğunu, dağıtım hizmeti verilen iller arasında oransal olarak en fazla kayıp kaçak elektrik kullanımı yüzde 86.1 ile Mardin'de, bu kenti kayıp kaçak elektrik kullanımı bakımından yüzde 80.4 ile Şırnak, yüzde 75.3 ile Şanlıurfa, yüzde 72.6 ile Diyarbakır, yüzde 67.6 ile Batman ve yüzde 40.64 ile Siirt izlediğini açıkladı. Açıklamada, söz konusu verilere göre Türkiye'deki kayıp kaçak ortalamasının ise yüzde 19 dolayında bulunduğu kaydedildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler