Ortadoğu Sağlık Turizmi Konseyince (ORSAKON), Sağlık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, valilik, büyükşehir belediyesi ve Dicle Üniversitesi'nin desteğiyle 11-13 Mayıs'ta düzenlenecek ''1. Uluslararası Diyarbakır Sağlık Turizmi Kongresi'' tanıtım toplantısı, yapıldı.
Toplantı öncesi Vali Toprak, Başkan Baydemir ve Rektör Saraç'ın, kahvaltı masasındaki yumurtaları tokuşturmaları dikkat çekti.
ORSAKON Genel Koordinatörü Cemal Yılmaz, her şeyin küreselleştiğini, bu kapsamda sağlığın da küreselleştiğini söyledi. Son yıllarda Türkiye'nin sağlık turizmi alanında küresel bir oyuncu haline geldiğini ifade eden Yılmaz, zengin bir tarih ve kültür birikimine sahip Diyarbakır'ın özellikle son yıllarda gerek kamu gerekse özel sektör tarafından yapılan yatırımlarla sağlık turizmine yöneldiğini kaydetti.
BÖLGENİN SAĞLIK ÜSSÜ OLMASI
Yılmaz, bölgenin sağlık üssü olma yolunda hızla ilerleyen Diyarbakır'a komşu ülkelerden hasta geldiğini belirterek, tüm olumlu gelişmelere rağmen kentin sağlık turizmi alanında yeterli bir pay alamadığını söyledi. Diyarbakır'ın uluslararası alanda tanınması için uluslararası katılımlı bir kongre düzenleyeceklerini ifade eden Yılmaz, kongrede medikal, termal ve SPA altyapısı, tanıtım, model gelişimi gibi konuların ele alınacağını bildirdi. ORSAKON Genel Başkan Yardımcısı Dr. Süleyman Budunoğlu da sağlık serbest bölgelerine değinerek mevzuat hakkında bilgi verdi.
Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ise, sağlık turizminin son yıllarda gündeme gelen bir konu olduğunu söyledi. Diyarbakır'da bir taraftan tarih ve kültür turizmi noktasında önemli gelişmeler yaşanırken, bir taraftan da spor altyapısıyla tesisleştiğini ifade eden Toprak, şöyle konuştu:
DİYARBAKIR HIZLA GELİŞMEKTE
''Diyarbakır'da sağlık altyapısının önemli bir noktaya geldiğini düşünüyorum. Hiç kendimizi eksik görmeyelim. Türkiye'de özel sektörün 15 yıl önce devreye girmesiyle birlikte kalitede önemli derecede yükselme oldu. Diyarbakır da bu yükselmeden nasibini aldı. Önemli özel sağlık tesisleri ortaya çıktı. Şu anda hem üniversite hastanelerimiz hem Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerimizin, özel sektörle yarışabilecek, onları zaman zaman geçebilecek seviyelere geldiklerini görüyoruz. Üniversitemizdeki sağlık altyapısının 30 yıl önceki hastanenin dışında, modern ihtisas hastanelerine dönüştüğünü görüyoruz. Bir taraftan Dağkapı'da yeni oluşacak hastaneler, diğer taraftan Üçkuyular'da hastanenin yanına 8 ihtisas hastanesinin de entegre olmasıyla çok önemli bir alanda adete sağlık serbest bölgesi oluşacak şekilde altyapı geliştiriliyor.''
Vali Toprak, termal turizmi konusunda olanakları kullanamadıklarını dile getirerek, Çermik'teki suyun Türkiye'deki bütün termal sulardan çok daha zengin olduğunu ve bu konuda Sağlık Bakanlığı ile bazı çalışmaları olduğuna değindi.
ORTADOĞU'YA DA HİZMET VERİYORUZ
Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, belediyenin son 8 yılda gerek kamu da gerekse özel sektörde sağlık altyapısının büyütülmesi konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdiğini söyledi.
Sağlık turizmi konusunda ihmal edilmemesi gereken bir konunun termal turizm olduğunu ve Çermik ilçesindeki potansiyelin mutlaka yaşama geçirilmesi gerektiğini belirten Baydemir, Çermik termalinin canlandırılması için yatırıma ihtiyaç duyulduğunu, bu konuda her türlü katkıyı vereceklerini kaydetti.
Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç da Sağlık Bakanlığı'nın son yıllardaki atılımlarında adeta çağ atlandığını belirterek, üniversite hastanesinin Ortadoğu'ya hizmet üretir durumda olduğunu ifade etti.
HAFİF RAYLI SİSTEME GEÇİLECEK
Konuşmaların ardından Vali Mustafa Toprak, Başkan Osman Baydemir ve Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, kentin sorunlarıyla ilgili sohbet etti. Bir gazetecinin özellikle Sur ilçesi ile kentin diğer kısımlarının yeterince temiz olup olmadığı sorusunu Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir, şöyle yanıtladı:
AMA BİZ TEMİZ TUTMUYORUZ'
''Sabahın 6'sı ile 11-12 saatleri arasında Diyarbakır pırıl pırıl. Ama 12 ile 19-20 arası hakikatten çok kirli. Ben sabah 6-11 arasındaki temizliği yeterli görüyorum. Ama 11'den başlayıp sonraki süreci çok kötü görüyorum. Vallahi biz temizliyoruz ama temiz tutmuyoruz. İlçe belediyelerinin işi temizlemektir. Büyükşehir belediyesinin ise koordine etmektir. Bir günde ana arterimizde 8 kez çöp toplam aracımız geçiyor. Bu günahtır. Mazotuna emeğine günahtır. Bu konuda herkesten destek bekliyorum. Kenti temizlemek bizim görevimiz, temiz tutmak ise yurttaşın görevidir.''
KENTİN TEMİZLİĞİYLE İLGİLİ ELEŞTİRİ
Rektör Saraç da kentin temizliği konusunda vatandaşta temizlik bilincinin oluşturulması için işbirliği yapılması gerektiğini vurgulayarak, kentin çeşitli yerlerine uyarıcı afişlerin asılması önerisinde bulundu. Saraç'ın, Hazreti Süleyman Camisi çevresinin kötü koktuğu yönündeki eleştirisi üzerine Baydemir, kentsel dönüşüm projesiyle tarihi İçkale'nin etrafının boşaltılacağını bildirdi.
Kaynak: Diyarbakır Söz