Büyükşehir Belediye Meclisi’nin, Ağustos Ayı Olağan Toplantısı beşinci oturumu bugün yapıldı. Belediye Web TV üzerinden canlı yayınlanan toplantıya, meclis üyeleri katıldı. Toplantıda, Yenişehir ilçesi Fidanlık Alanı’nda kurulan Şengal Kampı’na ilişkin sunum yapıldı. Meclise Şengal Kampı’ndaki çalışmalar hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi çalışanı Bişar İçli, binlerce Ezidinin Ağustos 2014’te Irak sınırından Türkiye’ye geçiş yaptığını, bölge belediyelerinin ve halkın organizasyonuyla sınırdan geçiş yapan Ezidilerin il ve ilçelere nakledildiğini hatırlattı.
Kampta 5 bin kişiye hizmet veriliyor
Ezidilerin ilk geldiklerinde, Bağlar ve Kayapınar Belediyesi’nin spor komplekslerine, Büyükşehir Belediyesi Sümer Park Ortak Yaşam Alanı’na ve Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası’nın konaklama alanına yerleştirildiğini ifade eden İçli, Fidanlık Yaşam Alanı’ndaki kampın 26 Ağustos’ta kurulduğunu kaydetti. İçli, “İlk kurulduğunda kampta yaşayanların sayısı 5 bin kişiydi. Kampta sürekli yaşayan sayısında sirkülasyon söz konusudur.” dedi.
Etkinlikleri Ezidi Meclisi organize etti
Kampta Ezidi Meclisi kurulduğunu, birçok etkinliğin söz konusu meclis tarafından organize edildiğini söyleyen İçli, sözlerine şöyle devam etti. “Kamp koordinasyonunun yürüttüğü tüm çalışmalara Ezidilerin temsilcileri de dahil edilerek çalışmalar ortaklaştırıldı. Çadırlara ihtiyaç malzemelerinin dağıtımı Ezidilerin kendi içinden belirledikleri sorumlular tarafından yapıldı.” şeklinde konuştu.
900 adet çadır kuruldu, altyapı oluşturuldu
Kampta, trafolar, elektrik tesisatları, su tesisatları, konteynırlar, parke taşı döşeme, çadırların ve su ısıtıcılarının (banyo) kurulumu ve düzenlemelerinin yapıldığını belirten İçli, kamp alanında 900 adet çadır, 25 adet çamaşır makinesi, 82 adet duşluk, 77 adet tuvalet bulunduğunu kaydetti.
24 bin kişiye sağlık hizmeti sunuldu
Kamptaki Ezidilere gıda ve sağlık alanlarında hizmet verildiğini, sosyal çalışmaların ve kadın eğitimlerinin sürekli yapıldığını vurgulayan İçli, sağlık hizmeti hakkında şu bilgileri meclis üyeleriyle paylaştı: “Kamp alanı içinde bir revir bulunmaktadır. Revir binasında 3 doktorla hizmet verilmektedir. Revirde, 1 pansuman, 1 eczane, 1 mama, 1 psikolog, 1 idare ve 1 dinlenme odaları bulunmaktadır. Revirin doktor ihtiyacı Ağustos 2014’ten-Nisan 2015 tarihine kadar Diyarbakır Tabipler Odası tarafından karşılanmıştır. İlaç ihtiyacı Diyarbakır 11. Bölge Eczacılar Odası tarafından giderilmiştir. İlaç ihtiyacının bir kısmı da halkın desteğiyle sağlanmıştır. Mayıs 2015 itibariyle revirde Yeryüzü Doktorları çalışmaya başlamıştır. Şu an revir de 2 doktor, 1 ebe, 2 hemşire, 2 toplum sağlığı uzmanı, 2 psikolog ve sosyal çalışan, 1 eczacı, 1 şoför ve 2 temizlikçi görev almaktadır. Günlük hastaneye sevk edilen hasta sayısı 20-30 arasındadır. Revirde toplam 24.000 hastaya sağlık hizmeti sunuldu.”
Çocuklara eğitim verildi
Kampta, Ocak 2015 tarihinden itibaren eğitim çalışmalarının başladığını vurgulayan İçli, 530 çocuğun Kurmaci (Latin Alfabesi) dersi aldığını ve 200 kişiye KURDİ-DER tarafından sertifika verildiğini ifade etti. 350 çocuğun Ezidi kültürü ve din dersi eğitimi aldığını bildiren İçli, fotoğraf, ahşap oyuncak ve tiyatro atölyeleri düzenlendiğini, tüm atölyelere ve eğitim programlarına KURDİ-DER, Eğitim Sen, Başak Sanat Kültür Vakfı, Anadolu Kültür ve Psikolojik Danışmanlar Derneği’nin destek verdiğini kaydetti.
Bin çocuk tiyatroya götürüldü, binlerce oyuncak dağıtıldı
İçli, çocuklara yönelik sosyal etkinliklerin de düzenlendiğini belirterek, bin çocuğun tiyatroya götürüldüğünü, voleybol ve futbol turnuvalarının düzenlendiğini ve oyuncaklar dağıtıldığını söyledi.
Kadın çalışmaları yürütülüyor
Kampta 85 bostan oluşturularak, Domates, biber, kavun ve yeşillikler yetiştirildiğine işaret eden İçli, kadınlara yönelik yapılan çalışmaları da anlattı. İçli, “Bir koordinatör, 4 Sosyolog ve 1 psikolog görev almaktadır. Kamp alanında bir kadın evi bulunmaktadır. Kadın çalışmaları için üç çadır ve üç konteynır kuruldu. Üç sınıflı bir kreş yapıldı” diye konuştu.
Meclis, ardından İmar ile ilgili dosyaları görüşmeye başladı.
Kaynak: Diyarbakır Söz