BAYRAMIN ROTASI
Bayramda rotasını Diyarbakır'a çeviren ziyaretçiler, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan tarihi Surlar, İçkale Müze Kompleksi, İslam aleminin 5. Harem-i Şerif'i kabul edilen Ulu Cami ve Hasanpaşa Hanı gibi çok sayıda tarihi ve kültürel mekanda yoğunluk oluşturdu.
ESNAFIN YÜZÜ GÜLDÜ
Kente özgü lezzetlerden ciğer kebap, kahvaltı ve kadayıf satışı yapılan işletmeler çok sayıda turisti ağırlıyor. Kalabalık ziyaretçilerin oluşturduğu kafileler otelcileri ve yemek sektörünü adeta ihya ederken, turizmciler geçen yılki bayramda 500 bin rakamımın da aşıldığının tahmin edildiğini belirtti. Esnaflar, "Çifte bayram yaşıyoruz." dedi.
ÇİFTE BAYRAM YAŞIYORUZ
Tarihi Hasan Paşa Hanı'ndaki işletmeler ise, bekledikleri yoğunluğa karşı günler öncesinden hazırlık yaptıklarını bildirdi. Mersin’den gelen turistlerden İbrahim Ercan, kentin büyülü bir atmosferinin olduğunu ve insanının sıcak kanlı olduğunu dile getirdi. İstanbul’dan gelen anatçı Ahmet Benli “Diyarbakır’la iftihar ediyorum bu halk merttir ve delikanlıdır” dedi.
PROFESYONEL REHBERLER ŞART
Eskişehir'den ailesiyle gelen Sevcan Bozdağan. “Çok memnun kaldık, çok beğendik. İnsanları çok sıcak” derken, Kültür, Turizm ve Musiki Derneği Başkanı Kenan Aksu, Diyarbakır’ın son yıllarda yoğun bir turist akınına uğradığına dikkati çekti. Aksu, turistleri gezdirecek profesyonel rehberlere ihtiyaç bulunduğunu söyledi.
Huzurlu bir ramazanı geride bırakan Diyarbakır, 9 günlük bayram tatilinde adeta turist akına uğradı. Sur ilçesindeki kaldırımlar yayalara yetmeyince araçların kullandığı yollar insan kalabalığıyla doldu taştı.
TARİHİ MEKANLARA YOĞUN İLGİ
Şehrin önemli simgelerinden biri olan Ongözlü Köprü, yüzlerce ziyaretçinin ilgisini çekerken, kentin tarihi dokusunu keşfetmek isteyen turistler, Surlar, Ulu Cami, Hz. Süleyman Cami, Hasan Paşa Hanı ve Dört Ayaklı Minare ile Arkeoloji Müzesi gibi önemli mekanları da gezme imkanı buldu.
500 BİN RAKAMI AŞILDI
Kebapçı dükkanları kalabalıklara yetmeyince, caddelere koyulan ciğerci tezgahlarında turistler bu lezzetlerden tatma imkanı buldu. Kalabalık ziyaretçilerin oluşturduğu kafileler otelcileri ve yemek sektörünü adeta ihya ederken, turizmciler geçen yılki bayramda 500 bin rakamımın da aşıldığının tahmin edildiğini belirtti.
Diyarbakır Kültür, Turizm ve Musiki Derneği Başkanı Kenan Aksu, yaptığı açıklamada, Diyarbakır’ın son yıllarda yoğun bir turist akınına uğradığına dikkati çekti.
PROFESYONEL REHBERLERE İHTİYAÇ VAR
Diyarbakır’ın turizmde hak ettiği hedefe ulaşması için bir takım adımların atılması gerektiğini ifade eden Aksu, turistleri gezdirecek profesyonel rehberlere ihtiyaç bulunduğunu söyledi.
Aksu, geçen yılki bayramlarda 500 binin üzerinde ziyaretçinin geldiğini hatırlatarak, bu bayramda bu rakamın aşıldığının tahmin edildiğini kaydederek, şöyle konuştu.
“Diyarbakır hak ettiği yere geldiği için çok mutluyuz, bayram dolayısıyla da tüm oteller dolu ve esnaflar durumdan çok memnun. Gelen turistler de Diyarbakır’a olan hayranlıklarını ifade ediyorlar çünkü Diyarbakır henüz keşfedilmemiş bir şehir gelenlerde hayran kalıyorlar. Geçen yılki bayramlarda 500 binin üzerinde turist gelmişti. Bu bayramda bu sayı daha da arttı sanırım. Neticede medeniyetlerin başkenti olan bir kentten söz ediyoruz bir tarafında cami var bir tarafında kilise yani hoşgörünün olduğu bir şehir. Tabi vatandaşımız da gelen yerli ve yabancı turistlere sıcak davranıyorlar tabi gelenlerde mutlu bir şekilde ayrılıyor umarım bundan sonra da böyle devam eder. Bu kadar tescilli yapının olduğu bunun ayyuka çıkması lazım, işlenmesi lazım. Bu yapılar eğer ön plana çıkarılır anlatılırsa ve de insanlar bunları öğrenirse iddia ediyorum beş milyondan fazla turist çeker bununla ilgili de hepimize görev düşüyor. Özellikle şunu belirtmek istiyorum gelen turistlerin rehberle ilgili sıkıntıları var. Diyarbakır on bin senelik kimliğini koruyan belki de dünyanın tek şehridir buraya yaşayan şehir diyorlar hatta önemli bir kişi ruhu olan bir şehir demiştir dolayısıyla korunması tanıtılması gerekir.”
Bayram tatilinde Mersin’den Diyarbakır’a ziyarete gelen turistlerden İbrahim Ercan, kentin büyülü bir atmosferinin olduğunu ve insanının sıcak kanlı olduğunu dile getirdi.
“ÖZELLİKLE KABURGA DOLMASINI TATMAYA GELDİK”
Ercan, “Diyarbakır’da beklemediğim bir yoğunluk söz konusu tarihi yerleriyle yeni restore edilen yerleriyle kelimenin tam anlamıyla gerçekten muhteşem bir kent. Diyarbakır’a bayıldık inşallah bir dahaki sefer tekrar gelmeyi düşünüyorum çünkü çok sevdik burayı. Yemeklerini çok beğendik özellikle kaburga dolmasını tatmaya geldik çok lezzetliydi. Ayrıca kent halkı çok samimi ve çok sıcakkanlı yaklaşımlar sergiliyor. Çok memnun kaldık ve gezmeye devam ediyoruz.” dedi.
“DİYARBAKIRLA İFTİHAR EDİYORUM BU HALK MERTTİR VE DELİKANLIDIR”
İstanbul’daki bir üniversitede akademisyen olan sanatçı Ahmet Benli isimli vatandaş ise, “Ben yıllar sonra tekrar Diyarbakır’a döndüm bir vefa borcum var bu kente dolayısıyla şuan burada bulunduğum için gerçekten çok mutlu olduğumu söylemek isterim. Ben akademisyenim İstanbul’da yaşıyorum bu halkı seviyorum ve Diyarbakır’la iftihar ediyorum bu halk merttir ve delikanlıdır” şeklinde konuştu.
DİYARBAKIR’I GÖREBİLMEK
Eskişehir'den ailesiyle gelen Sevcan Bozdağan, Diyarbakır'ı ilk kez gördüğünü, kenti çok beğendiğini dile getirdi.
Bozdağan, şunları paylaştı:
"Çok güzel bir yer, herkese tavsiye ederiz. Çok memnun kaldık, çok beğendik. İnsanları çok sıcak. Tarihi bir handayız, kahvemizi içtik. Herkese iyi bayramlar."
Van'dan ailesiyle gelen Hikmet Arvas da Diyarbakır'ın havasını ve ciğer kebabını çok beğendiklerini vurguladı.
Bayramda Diyarbakır'ı tercih ettiklerini anlatan Arvas, "Müzelere gittik, bayağı gezdik. Herkese tavsiye ediyoruz. Kesinlikle herkesin gelmesi lazım." ifadesini kullandı.
Vatandaşlardan Abdürrahim Ay, Mardin'den geldiğini ve Diyarbakır'ı çok beğendiğini söyledi. Ay, "Sabah saatlerinden beri geziyoruz. Günü birlik geldik ve çok beğendik" dedi.
İstanbul'dan gelen Elif Çam ve Semra Çam kardeşlerde Diyarbakır'ı çok beğendiklerini önce Mardin'e geldiklerini ardından Diyarbakır'a geldiklerini söyledi.
Hakkâri'den gelen Deniz Tunç ise, 3 günlük bayram tatilini Diyarbakır'da geçireceğini ve çok beğendiğini, insanlarının da çok sıcakkanlı olduğunu ifade etti.
Mikrofon uzattığımız esnaf ise yoğunluktan oldukça memnun olduğunu söylediler.
“İKİ TONDAN FAZLA TATLI SATTIK”
Mehmet Ali Kızıltaş isimli kadayıf ustası, 3 gün içerinde 2 ton tatlı sattıklarını belirterek, şöyle dedi:
“Bayram çok güzel geçti özellikle turizm açısından esnafın yüzü güldü diyebiliriz. Aşırı bir yoğunluk var tabi bizde çalışıp çabalıyoruz halkımıza hizmet verebilmek için elbette bizim de yüzümüz güldü bu bayram memnun kaldık. İki tondan fazla tatlı sattık doğrusu bu bir tahmini rakam çünkü bizde tam rakamı hesaplayamadık çünkü yoğunluk çok fazla oldu. Tatlıya aşırı bir rağbet olduğunu söyleyebilirim.”
“DURUMDAN ÇOK MEMNUNUZ KAZANIYORUZ”
Hadin Ürkek isimli ciğerci da, “Aslında ben bir esnaf olarak şunu söyleyebilirim ki Diyarbakır’da her bayram bir kalabalık yaşanıyor. Tabi bu bayram da gözlemlediğim kadarıyla çok turist geldi çok şükür esnaf olarak şuan yüzümüz güldü ve durumdan çok memnunuz kazanıyoruz. Ben küçük ciğer satıyorum ama diğer restoranlar büyük ciğer sattığı için onlar daha çok satmıştır ne kadar satıldığını tahmin edemiyoruz şuan. Ama tabi her bayram aşağı yukarı tablo aynıdır.”
Kaynak: Diyarbakır Söz