Barış adına oy isteyenlerin oyununa geldik

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde kısmen ilan edilen sokağa çıkma yasağı kalktı ancak mağduriyetler hâlâ devam ediyor. Mağdur halk, uğradıkları haksızlıkların, kendilerinden özgürlük adına oy isteyenlerce yapıldığını söyledi.

Barış adına oy isteyenlerin oyununa geldik

Muhammet YILDIZ

DİYARBAKIR-Merkez Bağlar ilçesi Kaynartepe mahallesinde 15 ila 21 Mart tarihleri arasında yaşanan hendek ve barikat terörüne yönelik operasyonda ortaya çıkan mağduriyetler hâlâ giderilmeyi bekliyor. Mağdurlar, başlarına gelen zulmün bizzat kendilerinden barış ve demokrasi adına oy isteyenlerce yapıldığını söyleyerek, yaşadıklarını anlattı.

“Evimi PKK’lılar bu hale getirdi”

Sokağa çıkma yasağının uygulandığı bölgede oturan Sümeyye Selçuk, “Korkudan kaynana mı aradım. Kaynanam gelerek beni onların içinden aldı. O gece korkudan yatamadım. Eşim de gurbette çalıştığı için evde değildi. Saat 06.00 civarında çıktık, baktık ki her yerde çukurlar kazılmış, içeri girmesinler diye kapıları kilitledim. Akrabalarımın evinden döndüğümde ise evimin bu hale döndüğünü gördüm. Her şeyimizi meydanda yakmışlar. Komşularım; battaniyelerimin, yazmalarımın, çeyizlerimin teröristler yaktığını duydum

“Onlar birbirileri ile savaşıyor biz mağdur oluyoruz”

“Kaymakamlıktan geldiler işte evin içinde kaybolan eşyaları yazmıyoruz dediler bize zaten benim için önemli olan şeylerde kaybolan eşyalarımdır. Bir dolap ve yatak odası yazacaksalar bir 4-5 milyar vereceklerse ne yapayım. Benim için önemli olan evin içindekilerdi benim, çocuğumun ve eşimin eşyalarıdır. Madem onları yazmayacaklarsa, madem devlet yardımcı olmayacaklarsa neden geliyorlar ki onlar birbirleriyle savaşa girmişler biz mağdur oluyoruz” dedi.

“Öözgürlük adına bize oy verin diyenlerin oyununa geldik”

Yasak kalktıktan sonra eve geldiğinde evinin yaşanacak bir halde olmadığına şahit olduğunu belirten İsmail Selçuk, ise “Şu an evsiziz ve imkânımız da yok ki onaralım. Hiçbir eşyamız sağlam kalmamış. Çocuklarım hepsi hastadır. Böyle ortada kaldık. Allah için birileri yardım ederse iyi olur. Yeni evliyim, yetim büyüdük. Şu an huzurumuz yok, Allah kabul etmez bunu. Barış adına, demokrasi adına, özgürlük adına bize oy verin diyenlerin oyununa geldik. Özgürlük, barış dediler ve biz de oy verdik. Şimdi ortada kaldık. Ne gelen var ne soran.” şeklinde konuştu.

“Askerlik fotoğraflarımı görünce çıldırmışlar”

Evinde PKK’li yaralıların tedavi edildiğini söyleyen Selçuk, “Yatağımızda kan izleri var, burada yaralılarını tedavi etmişler. Mahalle muhtarı, evimin en çok dağıtılan ve tahrip edilen ev olduğunu söyledi. Askerlik fotoğraflarımı görünce çıldırmışlar. Ev eşyalarımı meydanda yakmışlar. Evin içinde her yere sıkarak tahrip etmişler.  Eşyalarımız çalınmış ve yakılmış. Kalanlar ise kurşunların hedefi olmuş.” şeklinde konuştu.

Kaynartepe Mahallesi’nde yasağın ilan edildiği gecede yaşadıklarını anlatan Aygül Selçuk ise şunları söyledi.

“Gece olayların başlamasıyla beraber silahlar patladı, arabaların önü kesilmeye başladı. Arabaları yakmaya başladılar, polis ortada yoktu. Sadece onlar tek vardı. Milleti arabasından indirip, arabaları kurşuna dizdiler. Saat 02.00 sıralarında polisler geldi, çatışma şiddetlendi. Eltim beni arayarak, içeride mağdur kaldığını söyledi. Ablamı arayarak, onları evden çıkarmasını söyledim. Sonra sabah ben gittim onu çıkarmaya, her yerde çukurlar kazılmıştı. Yaralılarını da gördük. PKK’lilere burada bulunmalarının sebebini sorduğumuzda ‘Sizin için savaşıyoruz’ dediler. Madem bizim için savaşıyorsunuz, o halde ne diye bizi mağdur ediyorsunuz. Bize, ‘Savaşıyorsanız, gelin savaşın; savaşmıyorsanız çıkın!’ dediler. Biz çıkmayı tercih ettik.”

“Çocuğumun psikolojisi bozuldu”

Gidecek hiçbir yerlerinin olmadığını ifade eden Aygül Selçuk, “Evden çıktık, ancak sokakta kaldık. Hastalandım, ilaç tedavisi görüyorum. Ayın yirmisinde ameliyat olmam gerekiyor. Arabamızı taramışlar, kapılarımızı kırmışlar, eşyalarımız çalmışlar. Kapılarımız daha da kırık. Oğlum 6 yaşında ve şu an tuvalete gitmeye korkuyor, psikolojisi bozuldu.” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz