Diyarbakır'ın Sur ilçesinde uzun yıllar ikamet ettikleri mahalleyi terör saldırıları nedeniyle terk etmek zorunda kalan 7 kişilik aile, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Terörle Mücadele Eylem Planı" kapsamında, terör mağduru ailelere yönelik "her ay düzenli kira yardımı yapılıyor ve yapılacak" müjdesinin sevincini yaşıyor.
Sur'da sokağa çıkma yasağının uygulandığı Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde kamu düzeninin sağlanması, barikatların kaldırılması, hendeklerin kapatılması ve patlayıcıların imhası için başlatılan operasyon, 28 Kasım'dan bu yana devam ediyor.
Başbakan Davutoğlu'nun Mardin'de açıkladığı "Terörle Mücadele Eylem Planı" kapsamında verdiği kira müjdesinin mutluluğunu yaşayan terör mağduru aileler, yaşadıkları zor günleri unutmak istiyor.
Sur'daki Hasırlı Mahallesi'ndeki evlerinden, terör saldırıları başlamasından yaklaşık bir ay sonra güvenlik güçlerinin yardımıyla ayrılan aile de yerleştikleri güvenli bölgede yeni bir yaşam kurmaya çalışıyor.
Biri engelli 5 çocuk annesi Z.G, AA muhabirine, uzun yıllar aynı mahallede ikamet ettiklerini, terör nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını söyledi.
Teröristlerin attığı patlayıcı nedeniyle evlerinin çatısının yıkıldığını, nakliyat kamyonlarının da molotofkokteyli atılarak yakıldığını dile getiren Z.G, "Gidecek yerimiz olmadığı için yaklaşık bir ay evimizden ayrılamadık. Daha sonra aralık ayının sonunda güvenlik güçlerinin yardımıyla Sur'u terk ettik. Tüm eşyalarımızı bıraktık. O dönem hamileydim. Bebeğim 7 aylık dünyaya geldi. Korktuğum için erken doğum yaptım. Bombalar patlıyordu, kurşunlar çatımıza geliyordu" diye konuştu.
- Başbakanın "kira yardımı" müjdesi
Z.G, güvenli bir bölgede bir süre akrabalarının yanında kalmalarının ardından ev kiraladıklarını vurgulayarak, "Başbakan'ın mağdur ailelere kira yardımı yapılacağını bildirmesi bizi mutlu etti. Bunun yanı sıra eşime iş imkanı sağlanması için destek bekliyoruz. Eşim bir süredir işsiz. Devletin bize sahip çıkmasının sevincini yaşıyoruz. Engelli çocuğum için de 830 lira maaş alıyoruz" ifadesini kullandı.
Başbakanın müjdesi sayesinde yaşadıkları kaygıların azaldığını anlatan Z.G, daha önce nakliyat işi yapan ancak kamyonunun yakılması sonucu işsiz kalan eşinin çalışması durumunda da sıkıntılarının büyük oranda ortadan kalkacağını anlattı.
- "Teröristler okuluma zarar verdi"
Ailenin en büyük çocuğu 11 yaşındaki G.G. de terör saldırılarının yoğunlaşmasıyla çok zor günler geçirdiklerini, güvenlik güçlerinin yardımıyla mahalleden çıktıklarının belirtti. Teröristlerin okuluna da zarar verdiğini anlatan G.G, okumaya devam etmek istediğini ifade etti.
Özellikle 5 yaşındaki erkek kardeşi B.G'nin patlama seslerinden çok etkilendiğini, gece korkup "anne" diyerek uyandığını aktaran G.G, şöyle devam etti:
"Kardeşimi götürdüğümüz doktor 'olaylardan etkilenmiş, psikolojisi bozulmuş. Olaylardan bahsetmeyin psikolojisi daha da bozulabilir' dedi. Çok zor günler yaşadık. Evimizi terk ettik buralara geldik. Babam bir süredir çalışmıyor. Babamın arabası vardı, şehir içi ve şehirler arası yük taşıyordu. Biz oradan geçimimizi sağlıyorduk. Bir de kardeşimin engelli maaşı vardı. Önceden durumumuz iyiydi. Evimiz yıkıldı, arabamızı da yaktılar. Babam o araçla evimizin kirasını, okul ihtiyaçlarımızı karşılıyordu. Bizim tek varlığımız ekmek teknemiz oydu. Babam şu anda mağdur ve işsiz, geçimimizi sağlamak için de bir yerlerden borç aldı."
G.G, Sur'daki evlerinden çıkarken ayakkabısını bile zor aldığını, polislerin güvenlik önlemleri altında evden çıktıklarını dile getirerek "Canımızı zor kurtardık. Onlar bize destek oldular, Allah onlardan razı olsun. Polisler olmasaydı biz gelemezdik, orada ölmüş olabilirdik. Güvenliğimizi sağladılar. Bizi oradan çıkarttılar, araçlarına bindirdiler. Su ve yemek verdiler" diye konuştu
Kaynak: Diyarbakır Söz