ABD’den Diyarbakır’a Bir Tır Dolusu Askeri Malzeme!

Askeri malzemelerin götürüldüğü komutanlık, iki yıl önce PKK’lılar tarafından Türk bayrağının gönderden indirildiği komutanlık olurken, malzemeleri gönderen şirket ise Lüksemburg kayıtlı görünüyor.

ABD’den Diyarbakır’a Bir Tır Dolusu Askeri Malzeme!

Bu derece büyük sevkiyatın, PKK’ya karşı kullanılmak üzere mi; Türkiye’yi IŞİD’e karşı bölgede savaşa sokmak amacıyla mı; yoksa Türkiye’den izin alınıp IŞİD’le savaşan Kürt güçlere yardım amacıyla mı gönderildiği bilinmiyor. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilk yaşanıyor. ABD, Almanya’daki Ramstein Üssü’nden Diyarbakır’daki 2. Türk Hava Komutanlığı‘na 41 TIR dolusu askeri malzeme yola çıkardı.

Malzemeler, diplomatik yük deklarasyonu ile yüklendi ve kayıtları öyle tutuldu. Askeri malzemeleri, çoğu İstanbul plakalı Türk TIR’ları taşıyor. Türkiye’nin, Kuzey Suriye’de PKK- PYD tehdinin artması ve IŞİD’in de sınırdaş olması sebebiyle apar-topar ABD ile yaptığı anlaşmanın ardından, üsler hareketlendi.

TÜRK TIR’LARI, ‘DİPLOMATİK’ KODLU

ABD’nin Almanya’daki en büyük üssü olan alan Ramstein’dan, Türkiye’ye 41 dev TIR dolusu askeri malzeme gönderilirken, Türkiye plakalı TIR’lar sıra sıra dizildi. Yükün alışılmışın tersine ABD’nin İncirlik Üssü’ne değil, Diyarbakır 2. Hava Komutanlığı’na götürüldüğü öğrenildi.

Bu komutanlık, iki yıl önce kanlı terör örgütü PKK yandaşları tarafından Türk bayrağının indirildiği komutanlık. Nakliyenin büyüklüğünün yanı sıra, Ramstein’dan bu tarihe kadar sadece İncirlik’e savaş uçağı gelmesine alışık olan Türk kamuoyu açısından bu da bir ilk. Ayrıca, malzemeleri gönderen şirketin adresi de, vergi cenneti Lüksemburg olarak görünüyor.

UÇAKLARIN KULLANACAĞI MÜHİMMAT

SÖZCÜ, çok gizli tutulan nakliyenin çeşitli bilgilerine ulaşırken, neden ABD’nin ilk kez kendi üssü dışında bir Hava Üssü’ne nakliyat yaptığı ise öğrenilemedi. 41 araç dolusu askeri malzemenin içeriği de tam bilinmiyor ancak 2. Hava Komutanlığı’na gönderilmiş olması, uçakların kullanacağı askeri mühimmat olabileceği şüphelerini artırıyor. Bu derece yüksek bir askeri malzeme nakliyenin sebebi de tam bilinmiyor.

YA SAVAŞ, YA PYD YARDIMI, YA DA PKK’YA KARŞI

Türkiye’nin IŞİD’e karşı bir savaşa girebileceği, Kürt güçleri yerine artık Türk askerinin kullanılabileceği ya da çok uzun yıllar sürecek IŞİD terörü ile savaşta, Türk askerinin daha aktif rol alabileceği iddiaları gündemde. Diğer iddia, askeri malzemeler IŞİD’le savaşan Kürt güçlere destek için ABD tarafından gönderildiği yönünde. Almanya’nın yaptığı gibi, bu silahlar IŞİD’e karşı savaşacak PYD’ye verilecek. Türkiye ise, PKK ile PYD’nin tam olarak ayrılması garantisi alarak, bu silahların PYD’ye gitmesine onay veriyor.

Diğer olasılık ise, bu askeri malzemenin PKK terörüne karşı kullanılacak olması. Bu ihtimal de, yıllarca sürebilecek olan terör mücadelesi nedeniyle hiç de az görünmüyor. Terör örgütü PKK’lıların bayrak indirdiği 2. Hava Komutanlığı’nın seçilmesi de, bu eyleme karşı bir tür cevap olarak görülebilir.

Kaynak:DHA

Kaynak: Diyarbakır Söz