Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 6 Eylül 1975 tarihinde meydana gelen ve 3 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olan 6,6 büyüklüğündeki depremin üzerinden 42 yıl geçmesine rağmen yaralar hâlâ sarılmadı.
7 bin evin yıkıldığı ve 144 kilometrelik karayolunun kullanılamaz hale geldiği depremde, ilçeye bağlı birçok köye yardım götürülememişti.
8 bin 149 binanın hasar gördüğü veya yıkıldığı depremin ardından ilçeye giriş-çıkışlar yasaklanırken, çadır ve ekmek dağıtımı sırasında çıkan kavgada bir kişi öldürülmüştü.
Yaklaşık 4 ay boyunca devam eden artçı sarsıntılar maddi hasarlara neden olurken, özellikle köylerdeki yapı malzemelerinin kerpiçten yapılmış olması, ölü sayısının artmasına sebep oldu.
LİCE DEPREMİ
Depremin ardından ulaşım alanındaki yetersizlikler nedeniyle kırsal bölgelere yardımların ulaştırılması gecikti. Deprem sonucunda Lice, Hani, Hazro, Kulp, Dicle, Silvan, Ergani ve kent merkezinin çevresindeki yapıların 8 bin 159'u ağır, 4 bin 550'si orta ve 7 bin 283'ü hafif hasar gördü.
Aradan geçen yıllara rağmen Lice'nin sorunları halledilmediği gibi, daha sonraki yıllarda da ilçe halkı bir şiddet sarmalına hapsedilerek, acı dolu hayat sürmeye mecbur bırakıldı.
Türkiye'nin, deprem bölgesinde olmasına rağmen çok acı deneylerin ardından hiçbir tedbirin alınmayıp, yeterli altyapı tesislerinin kurulmamış olması sonradan yaşanan depremlerle açıkça ortaya çıktı. Lice ilçesinin başka bir yere tahliyesiyle ilgili kararın bugüne kadar uygulanmamış olması ise ayrıca bir sorun teşkil ediyor.
YARALAR SARILMADI
Lice depreminden önce de depremler yaşanırken, bunun ardından Erzurum, İstanbul, Gölcük, Van ve daha farklı bölgelerde binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olan depremler meydana geldi.
Art arda meydana gelen maden faciaları da halkın yaşam koşullarının iyileştirilmediğini gösterdi.
Depremden sonra depremzedeler için bin 625 prefabrik konut ile 33 iş yeri yapıldı. Yapılan prefabrik konutlar 40 yıldır kullanılıyor.
Kalıcı konut yapılması için yıllarca süren mücadele girişimleri sonuçsuz kalınca depremzedeler, evlerini kendi imkânlarıyla yapmaya başladılar ve ilçede 10 yılda 150 yeni bina inşa edildi. Depremzedelere, kullanışlı olmayan ve baştan savma yapılan özel tipte evler ise 31 sonra yani 2009 yılında verildi. (İLKHA)
Kaynak: Diyarbakır Söz