3 ilçenin odası neden kapatıldı?

Seçim takvimine giren Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından Kulp, Hazro ve Lice ziraat odaları kapatıldı.

3 ilçenin odası neden kapatıldı?

3 odanın gelir gider tablosunun birbirini karşılamadığı, yönetim kurulu toplantıları ile meclis toplantılarını 2019’dan beri almadığı şikâyeti üzerine başlatılan incelemede, 3 ziraat odası TZOB Yönetim Kurulu kararıyla kapatıldı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı aynı zamanda Çınar Ziraat Odası Başkanı Cevat Delil’in talebiyle atılan ve kapatılmayla sonuçlanan adımın, seçim dönemine yönelik bir adım olduğu ileri sürüldü,

Diyarbakır’dan 4 delegenin gideceği, bunlardan birinin de yönetim kuruluna seçileceği TZOB seçimlerinde, 12 odadan 4’ünün desteğini alan Delil’in çekimser görünen 5 oda hakkında şimdilik işlem talebinde bulunmazken, kendisine açıktan muhalefet eden Kulp, Lice ve Hazro odalarını kapatılması için bu girişimi başlattığı iddia edildi.  

YÜRÜTME DURDURMA TALEBİ

Kapatılan ziraat odaları, kararın yürütülmesinin durdurulması istemiyle Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Başvuruda, ziraat odalarıyla ilgili kanunda, oda açma yeterlilik sayısının bin olduğuna dikkat çekilerek, söz konusu odaların bu şartı karşıladığı kaydedildi. Oda açma yeter sayısının bulunmadığı gerekçesiyle kapatılmasının doğru olmadığı ve gerekçesinin yasaya aykırı olduğunu belirtilen başvuruda, kapatılmanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunun altı çizildi. Başvuruda, gerçeğe dayanmayan nedenler odalarının kapatılmasının hukuka aykırılık teşkil ettiği vurgulanarak, kararın yürütülmesinin durdurularak iptali istendi. 

‘DELİL’İN SEÇİM İÇİN YAPTIĞI BİR HAMLEDİR’

Başkanlığını yürüttüğü Hazro Ziraat Odası’nın kapatılmasını değerlendiren Ahmet Ebedinoğlu, odaların kapatılmasının tamamen yaklaşan TZOB seçimlerinden kaynaklandığını iddia etti. Kapatılmanın arkasında Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı ve Çınar Ziraat Odası Başkanı Cevat Delil’in olduğunu öne süren Ebedinoğlu, Delil’in bu görevini bir dönem daha sürdürmek için kendisine rakip gördüğü odaları kapattığını iddia etti. Ebedinoğlu, “Bu, Cevat Delil’in yaklaşan TZOB Yönetim Kurulu seçimleri için, yönetim kurulu üyeliğine dair yerini sağlamlaştırmak için yaptığı bir hamledir” ifadelerini kullandı.

‘USULSÜZCA YAPILAN BİR İŞLEMDİR’

Kapatılma kararı işleminin hukuka aykırı bir işlem dolduğunu ifade eden Ebedinoğlu, kapatılmaya gerekçe gösterilen hiçbir işlemin gerçek olmadığını vurgulayarak, “Velev ki bu odaların yönetim kuruluları ve meclisleri toplantıları almamış olsun, bu durumda, kayyım atanması gerekir bu odalara, ama öyle yapılmadı, odalar doğrudan kapatıldı. Gelir giderin bir birini karşılanmadığını iddia ediliyor, bu doğru değil, borcumuz yoktur. Usulsüzce yapılan bir işlem var, yapılan işlem kanuna aykırıdır. Ki kapatma gerekçesi yaptıkları durumda olan Türkiye genelinde yüzlerce oda var. Onlara dair herhangi bir işlem yapılmadı” diye konuştu. 

‘KAPATMA HAMLESİDİR’

Bu kapatılan odaların çiftçileri, işlemlerini yapmak için başka odalara bağlandığını dile getiren Ebedinoğlu, “Hazrolu çiftçiler Sur Ziraat Odası’nda, Kulp ve Liceli çiftçiler ise Silvan Ziraat Odası’nda işlemlerini yapıyor. Bu da bu odaları kapatma hamlesidir. Hazro Silvan’a 10 kilometre, ama Silvan’a değil, Sur’a yönlendiriliyor. Açıkça yapılan bir usulsüzlük var, Silvan Ziraat Odası’nı iş yapamaz hale getirip bir kapatma gerekçesi yapmaktır. Bu, Silvan Ziraat Odası’nı kapatma hamlesidir” şeklinde konuştu. 

Kaynak: Diyarbakır Söz