Diyarbakır, Mardin ve Şırnak illerinde teröristler tarafından kazılan hendek, açılan çukur ve kurulan barikatların temizlenmesi için aylarca devam eden sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar nedeniyle yaklaşık 200 bin öğrenci 2015-2016 eğitim öğretim yılını tamamlayamadı.
PKK'nın kırsal kesimlerin ardından şehirlere inmesiyle başlayan operasyonlardan dolayı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin birçok il ve ilçe merkezinde hayat adeta dururken, eğitim ve öğretim gören öğrenciler de büyük darbe aldı. 2015 yılı Temmuz ayında Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesi Şehitlik semtinde trafik kazası ihbarı yaparak bölgeye gelen trafik polislerine uzun namlulu silahlarla saldıran ve 1 polis memurunun şehit olmasına neden olan teröristler, bu olayın ardından şehirlerde güvenlik kuvvetlerine uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlemeye başladı. 2015 yılı Temmuz ayında artan terör olaylarının ardından güvenlik kuvvetleri teyakkuza geçerken, kırsaldan şehirlere inen teröristler ve şehir destekçileri tarafından Diyarbakır’ın Silvan, Sur, Bağlar ilçeleri ile Mardin’in Dargeçit, Derik ve Nusaybin, Şırnak merkez, Cizre, Silopi, İdil ilçelerinde hendekler kazılarak, yollara barikatlar kuruldu. İl ve ilçe merkezlerine inen teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için sokağa çıkma yasakları ve operasyonlar başlatıldı. Sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar başlatılmadan önce Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenlere hizmet içi eğitim seminerleri çağrısı yapıldı. Öğretmenler il ve ilçelerden gittikten sonra başlatılan operasyonlar Diyarbakır’ın Sur ilçesi gibi kritik bölgelerde 4 ay, diğer ilçelerde ise 1, 2 veya 3 ay boyunca devam etti.
PKK'LILAR OKULLARI KARARGAH OLARAK KULLANDI
Operasyonlar devam ederken, teröristler bölgelerde bulunan okulları karargah olarak kullanıp, bu okullarda saklanarak güvenlik kuvvetlerine uzun namlulu silahlarla saldırdı. Şiddetli şehir çatışmalarının yaşandığı Diyarbakır’ın Silvan, Sur, Bağlar, Şırnak merkez, Cizre, Silopi, İdil ve Mardin’in Dargeçit, Derik ile Nusaybin ilçelerinde bulunan okulların büyük bölümü yakılarak yıkıldı. Kullanılmaz hale gelen okullarda eğitim gören yaklaşık 200 bin öğrenci 2015-2016 eğitim öğretim yılını tamamlayamadı. Sokağa çıkma yasağı ve ardından başlatılan operasyonlardan kaçan ailelerden bazıları çocuklarına telafi eğitimleri verdirirken, bazıları ise canların zor kurtardıkları için kendilerini mutlu saydı. Birçok il ve ilçede eğitim göremeyen öğrenciler farklı il ve ilçelere telafi eğitimine gönderildi. Bulundukları bölgede terör olayları durmaksızın devam eden bazı öğrencilerin psikolojileri bozuldu. Öğrencilerden büyük bir bölümü çatışmaların ortasında bıraktıkları evleri ve okul eşyaların alabilmek için aylarca terör olaylarının son bulması için dua etti.
ARKADAŞLARI BUGÜN KARNE ALDI
Terörün acı yüzünün bir kez daha kendini gösterdiği Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin 3 önemli şehri olan Diyarbakır, Mardin ve Şırnak’ta eğitimden mahrum kalan yaklaşık 200 bin öğrencinin arkadaşları bugün karne alırken onlar terör belası yüzünden kaybettikleri yakınlarını, kaybedilen canları, şehit olan güvenlik kuvvetlerini ve harabeye dönen evlerini düşünüyor. Birçok öğrenci çocukluğunun geçtiği avlular ve sokakları bir daha görememenin üzüntüsünü yaşarken, Türkiye’nin diğer bölgelerindeki öğrenciler ise bugün karnelerini alıyor. Karne alan öğrenciler yıl boyu yaptıkları çalışmaların semeresinin puan olarak yansıdığı karnelerini alarak evlerine koştu.
ŞIRNAK’TA 145 BİN ÖĞRENCİ TERÖR MAĞDURU OLDU, 54 OKUL KULLANILMAZ HALE GELDİ
Operasyonların tamamlandığı ancak sokağa çıkma yasağının hala devam ettiği Şırnak ilinde 14 Mart tarihinden itibaren yıkılan, hasar gören ve kullanılmaz hale gelen okullardan dolayı 145 bin öğrenci eğitimini tamamlayamadı. Şırnak merkez, Cizre, Silopi ve İdil ilçelerinde terör olaylarından dolayı okula gidemeyen 145 bin 162 öğrenciden sadece 7 bin 265’i Hasankeyf, Midyat ve Batman’a telafi eğitimi için gönderildi. Telafi eğitimi için gönderilen öğrencilere 238 öğretmen eşlik etti.
Şırnak il merkezinde 27 bin 490 öğrencisi olan 50 lise, ortaokul, ilkokul ve anaokulundan 21 tanesi olaylardan dolayı kullanılmaz hele geldi. Cizre ilçe merkezinde 41 bin 127 öğrencisi olan 48 lise, ortaokul, ilkokul ve anaokulundan 21 tanesi olaylardan dolayı kullanılmaz hele geldi. Silopi ilçe merkezinde 39 bin 127 öğrencisi olan 68 lise, ortaokul, ilkokul ve anaokulundan 6 tanesi olaylardan dolayı kullanılmaz hale geldi. İdil ilçe merkezinde 37 bin 418 öğrencisi olan 21 lise, ortaokul, ilkokul ve anaokulundan 6 tanesi olaylardan dolayı kullanılmaz hale geldi.
DİYARBAKIR’DA TELAFİ EĞİTİMİ AĞIR BASTI
Terör olaylarının yoğunlukta yaşandığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinden Mardin ve Şırnak’a oranla Diyarbakırlı öğrencilerin daha şanslı olduğu gözlendi. Diyarbakır’da terörden dolayı mağduriyet yaşayan öğrenciler diğer okullara taşınarak eğitimlerini aldı. Telafi eğitimleri alan öğrenciler kısa sürede diğer arkadaşları ile adapte oldu. Telafi eğitimi için devlet bütün imkanlarını seferber ederken, yıkılan okullarda eğitim gören öğrencilerden bir kısmı TOKİ tarafından yapılan 32 derslik okula yerleştirildi. Bazı öğrenciler ise ilin merkez ilçelerindeki diğer okullarda telafi eğitimlerini alarak geride kaldıkları zamanları aştı. Diyarbakır’ın Sur ilçesinde Yavuz Selim Ortaokulu, Cumhuriyet İlkokulu, Mardinkapı İlkokulu, Süleyman Nazif İlkokulu, Süleyman Nazif Anaokulu, Alpaslan İmam Hatip Ortaokulu ve Alpaslan Anadolu Lisesi olmak üzere 7 okul terör saldırısı sonucu hasar görerek kullanılmaz hale geldi. Terör mağduru olan öğrencilerin telafi eğitimi almaları için 25 Ocak ve 5 Şubat 2016 tarihleri arasında merkez ilçelerde YBO ve pansiyonlu okullarda tespit edilen 628 öğrenci, 37 öğretmen ve 30 belletmen görevlendirilmek suretiyle günde 8 saat toplamda haftalık 40 saat telafi eğitimine alındı.
SUR’DA OKULU YIKILAN 5 BİN ÖĞRENCİ EĞİTİMLERİNİ TAMAMLAYAMADI
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde toplam 17 bin öğrenciden 12 bin 500’ü çeşitli okullarda kayıt yapıp eğitime devam etti. 4 bin 500 öğrenci Sur’un içerisinde kalan okullardan dolayı mağdur oldu. İlçede bulunan 2’si ortaokul 1’i anaokulu, 3’ü ilkokulu ve 1 lise olmak üzere toplam 7 okul zarar gördü. Terörden dolayı zarar gören bu okullardan 3’ünün yıkıldığı belirtildi.
NUSAYBİN’DE 32 BİN ÖĞRENCİDEN 20 ÖĞRENCİ KALDI
Terör olaylarının hala devam ettiği Mardin’in Nusaybin ilçesinde eğitim öğretim gören 32 bin öğrencinin hepsi mağdur oldu. 225 bin öğrencisi olan Mardin’de terörden dolayı mağdur olan ilçelerdeki öğrenci sayısının 47 bin olduğu belirtildi. Nusaybin ilçesinde Eylül ayı başında 32 bin öğrenci varken, eğitim öğretim yılının son günü olan bu gün ise yönetmelik gereği 20 öğrencinin karne alacağı belirtildi. Terör olayları dolayısıyla Dargeçit, Derik ve Nusaybin ilçesindeki yaklaşık 47 bin öğrenci büyük mağduriyet yaşadı. Sokağa çıkma yasağının devam ettiği Nusaybin ilçesinde bulunan 92 okulun büyük bölümünün ise kullanılmaz halde olduğu belirtildi.
Kaynak: Diyarbakır Söz