Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Güneydoğu Anadolu Projesi'nde (GAP), 31 Aralık 2019 saat 16.59'da Bakanlıklarıyla ilgili bütün hizmetlerin tamamlanmış olacağını bildirdi.
Diyarbakır Valiliği'ni ziyaret eden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nu Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, Vali Hüseyin Aksoy, Emniyet Müdür Adnan Taşdan, İl Jandarma Komutanı Albay Hasan Ceyhun Keleş ve kamu kurum müdürleri karşıladı. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Değerlendirme toplantısını düzenlemek üzere kente gelen Bakan Eroğlu, Valilik defterini imzaladı. Valilik makamında Vali Hüseyin Aksoy'dan brifing alan Bakan Eroğlu ve beraberindekiler, daha sonra toplantı salonuna geçti. Orman Ve Su İşleri Bakanlığının GAP faaliyetlerini açıklayan Bakan Veysel Eroğlu, Diyarbakır'a 13 yeni yatırım müjdesiyle geldiğini söyledi.
Hükümetin Diyarbakır'a her alanda yatırımlarını artıracağını belirten Eroğlu, "Bakanlığımızın yatırım ekibi, daire başkanlarımız, genel müdürlerimizin hepsi benimle birlikte Diyarbakır'a geldi. Heybemiz dolu, Diyarbakır için müjdelerle geldik. Burası kadim bir şehir ve ne kadar hizmet edersek azdır. Biz Diyarbakır'da 2016 - 2019 yıllarını bakanlığımız açısından hamle yılları ilan ediyoruz. Burada fırtına gibi eseceğiz. Bakanlığımızla ilgili bütün projeleri hayata geçireceğiz" diye konuştu.
Eroğlu, en önemli projelerden olan GAP'ın merkezinin Diyarbakır olduğuna işaret ederek "GAP'ın bitiş tarihini de buradan ilan ediyorum. İnşallah 31 Aralık 2019 saat 16.59'da GAP'ta bakanlığımızla ilgili bütün hizmetler tamamlanmış olacak. GAP sayesinde burada çok muazzam bir ekonomik gelişme yaşanacak, vatandaşlarımızın refah seviyesi artacak. Diyarbakır gıda üretim ve ihracat üssü olacak" ifadesini kullandı.
"GAP'A 2019'A KADAR 27 MİLYAR LİRA ÖDENEK"
GAP'ın bölgenin kaderini değiştireceğini vurgulayan Eroğlu, şöyle devam etti: "Ülkemizde en büyük kalkınma projesi ve dünyanın da sayılı projelerinden biri. GAP, eğitimden sağlığa, sulamadan ziraata, ormancılıktan hayvancılığa, kültürden turizme, altyapıdan sanayiye her alanda bölgenin kalkınması ve refah seviyesinin artması için entegre bir projedir. GAP'a yönelik ödenekler artırıldı. Son 13 yılda GAP bölgesine 105 milyar lira yatırım yapıldı. GAP bölgesi yatırımlarının toplam kamu yatırımları içerisindeki 2002'de yüzde 5 olan payı 2015'te yüzde 10,5'e çıktı. GAP'a yatırım ödeneği artırılacak. GAP'a 2019 yılına kadar ekonomik kalkınmanın hızlandırılması için 1,5 milyar lira, sosyal gelişmenin güçlendirilmesi için 6 milyar lira, şehirlerde yaşanılabilirliğin artırılması için 1,5 milyar lira, altyapının geliştirilmesi için 18 milyar lira olmak üzere toplam 27 milyar lira yatırım ödeneği ayrılacak."
"DİYARBAKIR'A 2 MİLYAR 492 MİLYON LİRALIK YATIRIM"
Hükümetin ulaşım, eğitim ve sağlık alanlarında da büyük yatırımlar gerçekleştirdiğini anlatan Bakan Eroğlu, yatırımların bundan sonra da artarak devam edeceğini dile getirdi. Eroğlu, Diyarbakır'a toplam maliyeti 207 milyon olan 13 yeni yatırım müjdesi ile geldiklerini ifade ederek, "Diyarbakır'a gelirken yine elimiz boş gelmedik. Daha önce geldiğimizde toplamda 2 milyar 285 milyonluk 28 müjde ile gelmiştik. Bu seferde 13 müjdeyle geldik. Hayata geçireceğimiz 13 projenin toplam maliyeti 207 milyon lira. Böylelikle Diyarbakır'a verdiğimiz müjde miktarı 41'e yükseldi ve buraya 2 milyar 492 milyon liralık yatırım gerçekleştiriyoruz" diye konuştu. Konuşmasının ardından Eroğlu, Vali Aksoy ile bir süre basına kapalı görüştü.
305 BİN KİŞİNİN İSTİHDAMINI ENGELLİYORLAR
Silvan Barajı'nın tamamlanmasındaki aksamaya terör olaylarının neden olduğunu belirten Bakan Veysel Eroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Silvan barajı çok büyük bir baraj. Ama maalesef PKK terör örgütü Atatürk barajından sonra Türkiye'de en çok su verecek olan ve 305 bin kişiye istihdam, iş, aş sağlayacak bu barajı maalesef basıyorlar, iş makinelerini tahrip ediyorlar. Müdürlerini, şantiye şeflerini kaçıyorlar. Ama biz bu barajı kesinlikle yapacağız. Çünkü oradaki kardeşlerimizin bu baraja, sulamaya gelirlerini arttırmaya ihtiyacı var. 305 bin kişiye istihdam sağlayacak baraj tamamlanınca oradaki vatandaşın cebine girecek. 1 milyar 100 milyon lira oradaki insanların cebine ilave bir gelir olarak girecek. Az bir rakam değil. Ben burada vatandaşlarımızdan da yardım istiyorum. Çünkü bunlar tamamen onlar için yapılıyor. Bu barajlar, sulamalar onların canlarını, mallarını korumak için yapılıyor. Bunlar onlara gelir getirecek, burada yapılan her şey kardeşlerimiz içindir."
Kaynak: Diyarbakır Söz