“İklimlere ne haller oldu!”

Halk arasında “Mevsim ve iklimlere ne haller oldu?” dalgası yayılırken, Diyarbakırlı vatandaşlar yaşananları yanlış politika ile fabrikaların çevresel kirliliğinden kaynaklandığını bildirdi.

“İklimlere ne haller oldu!”

Son günlerde sık duyulan küresel ısınma, mevsimlerin yer değiştirmesi, iklim değişiklikleri gibi durumları değerlendiren Diyarbakır halkı, Söz haber'in "Bırakın Vatandaş Konuşsun" mikrofonuna, olayı her yönüyle ele aldı.

Mikrofon uzattığımız Diyarbakırlı vatandaşlar, tüm bu konuları değerlendirdi. Bu durumun düzeleceğine inananlar da var hayatın sonunun geldiğine yoranlar da. Kimine göre zenginlerin fabrikalarından tüten dumanlar, kimine göre kapitalist sistemden kaynaklı durumlar. Kimine göre de devlet yöneticilerinin yanlış politikalarının eseri.

Küresel ısınma, atmosfere salınan gazların neden olduğu düşünülen sera etkisinin sonucunda, Dünya üzerinde yıl boyunca kara, deniz ve havada ölçülen ortalama sıcaklıklarda görülen artışa verilen isimdir.

“YAĞMUR OLMAZSA HAYAT OLMAZ”

İklimlerin değiştiğini söyleyen Tekin Bayram, bu durumun sebebinin hava kirliliği ya da havanın kirletilmesi olduğunu belirtti.

Fabrikaların kontrolsüz yapılmasının da iklimlerin değişmesinde etken rol oynadığını ifade eden Bayram, “İklim değişiminin doğrudan etkileri ve olumsuz sonuçları vardır. Tarımı olumsuz etkiliyor.  Bölgenin ekonomisi tarımdan ve hayvancılıkla geçiniyor. Bu yüzden mevsim değişikliğinin büyük etkilileri oluyor. Yağmur olmadığı zaman tarım olmaz, Tarım olmadığı zaman ekmek olmaz. Ekmek olmadığı zaman hayat olmaz.” dedi.

“DÜNYA DÜZENİNİN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR”

İklimlerin değişmesini kapitalist sistemin dünya üzerindeki tahribatları olduğunu belirten Abdullah Dalçiçek, “Teknolojisinin gelişmesi insanlık adına çok muazzam bir gelişme ancak kapitalist sistem tarafından kar güdümlü kullanıldığı için doğanın dengesinin bozulmasına neden oluyor. Bu da çevre kirliliğine, deniz seviyesinin azalmasına, iklimlerin değişmesine neden olabiliyor. Bu nedenle var olan kötü sistemin, dünya düzeninin değişmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“DÜNYA KÜRESEL ISINMANIN ETKİSİNDE!”

İklim değişikliğinin en önemli sebebinin çevre kirliliği olduğuna değinen İdris Çelebi, “Dünya küresel ısınmanın etkisindedir. Doğa kirletiliyor. Küresel ısınma ve iklim değişikliğini teknolojinin olumsuz etkilenmesine bağlıyorum. Böyle devam ederse, tarım olumsuz etkilenir. İnsanlar ve hayvanlar etkilenir.” ifadelerini kullandı.

“DOĞANIN DENGESİNİ KORUMALIYIZ”

İklim değişikliğinin birçok sebebi olabileceğine dikkat çeken Ahmet Can Yaşar, “İklimlerin dengesi bozuldu. Küresel ısınmanın sebebe ozon tabakasının delinmesi olabilir. Yüz yıl sonra ne olacağını bilmiyoruz. İklim şartları ne olacak bilinmiyor. Doğanın dengesini korumalıyız. Geleceğimize güzel bir miras bırakmalıyız.” diye çağrıda bulundu.

“BUGÜNLER ESKİSİ GİBİ DEĞİL!”

Mahsum Bağcı ise “Önceki yıllarda bu ayda bu günde kar yağıyordu. Bugünler hiç eskisi gibi değil. Allah yardımcımız olsun. Böyle giderse su sıkıntısı olur. Kuraklık olur. Doğa üzerinde başka sonuçları var. Hayvanlara, bitkilere büyük zararları olur.” diye konuştu.

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SEBEBİ DEVLETLERİN POLİTİKALARI”

İklim değişikliğinin devletlerin yanlış politikalarından kaynaklandığına dikkat çeken Rıfat Çelebi, “İnsanların adaletsizliğinden ve devlet politikalarının yanlış olması iklim değişikliğinin esas sebebidir. İklime yönelik içi dolu çalışmalar yapılmıyor. Eksikler tamamlanmıyor. İnsanların ve devletlerin bilinçlenmesi gerekiyor.” Açıklamalarını yaptı.

“İNSANLIK YOK OLUR, HAYAT BİTER”

Mehmet Ali Kılıç da, “Şuanki iklimin hali normal değil. Uygun da değil. Tarım için uygun değil, insanların sağlığı için uygun değil. İnsanların kafalarında soru işareti oluşuyor. Kış ayında nasıl yazı yaşarız. Öncelikle fabrikalara bir ayar vermek gerekiyor. Zehirli atıklar ve kimyasal maddeler salan fabrikaların kontrol altına alınması gerekir. Bunlar ozon tabakasını dahi delen durumlar. Bunlar tüm insanlık için önemli bir durumdur. Aksi takdirde insanlık yok olur, hayat olmaz, yaşam biter.” dedi.

“TÜM DÜNYAYI İLGİLENDİRİR”

Erhan Beyi de “Şuanki durum hiç de iştah açıcı bir durum değildir. Düşünmemiz gereken bir konudur. Bu mesele sadece Türkiye’yi ilgilendiren bir mesele değildir. Tüm dünyayı ilgilendiren bir meseledir. Eğer sorumluluklarımızı yerine getirirsek, sorunlar hallolur. Çevre kirliliği, eksozlar, fabrikalar, parfümler gibi ürünlerin kullanımı da küresel ısınmayı olumsuz yönde etkiler. Böyle giderse buzul çağına gideriz. Ülke yöneticilerine büyük görevler düşüyor.” Şeklinde konuştu.

“BİLİM İNSANLARIN BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR”

Ersin Yelbova ise “İklim değişiklikleri hepimiz için tehlikedir. Devletin buna bir el atması gerekir. İklimlerin değişmesi bizim için büyük sorunlara yol açar. İleride de daha büyük sorunlara yol açar. Bilim insanlarının bu soruna çözümler getirmesi gerekir.” İfadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz