Yenidoğan çetesinin para trafiği iddianamede

Yenidoğan çetesi iddianamesine göre şebeke üyelerinin arasında 6 yılda yaklaşık 20 milyon 393 bin liralık para alışverişi oldu. 

Yenidoğan çetesinin para trafiği iddianamede

İstanbul'da, 112 Acil Çağrı Merkezi'nde çalışan kişilerle ortak hareket ederek, bebek hastaları önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden olan ve haksız kazanç elde eden çeteye ilişkin soruşturma devam ediyor. Hazırlanan iddianamede çete üyelerinin para trafiği de yer aldı. 
.
10 HASTANENİN FAALİYETİ ASKIYA ALINDI


Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede 22'si tutuklu 47 şüpheli yer alıyor. Ayrıca iddianamede "malen sorumlu" sıfatıyla yer alan 19 özel hastaneden 10'unun faaliyetleri askıya alındı.

İddianameye göre ilk para trafiği 23 Ocak 2018’de başladı. İddianamede yapılan değerlendirme şöyle: "Gıyasettin Mert Özdemir'in kendisini 112 Acil Çağrı Merkezine Doktor Ali olarak tanıttığı, Şiyar Atar isimli şahsın da Gıyasettin Mert Özdemir ile usulsüz hasta sevkleri gerçekleştirdiği konuşma içeriklerinde görülmüş, yapılan hesap hareketleri incelemesinde Şiyar Atar isimli şahsın Gıyasettin Mert Özdemir isimli şahısla bir çok hesap hareketinin bulunduğu ve bu hareketlerin örgüt adına sağlanan maddi menfaatten kaynaklı olduğu değerlendirildiği..."
.
OPERASYON BAŞLAYANA KADAR PARA TRAFİĞİ DEVAM ETTİ


Çete üyeleri arasında 2018’de başlayan para trafiği, operasyon başlayana kadar devam etti. Yaklaşık 6 yıldır süren ve iddianamede yer verilen para trafiği tutarı yaklaşık 20 milyon 393 bin lira olarak hesaplandı. Ancak yenidoğan bebekleri yoğun bakım ünitesinde bekleterek SGK’den ne kadar kazanç elde ettiklerine iddianamede yer verilmedi.


'BU PARA İLE TATİLE Mİ GİDECEKSİN?'


Şüpheliler arasında parayla ilgili yapılan konuşmaların bazıları iddianamede şöyle yer aldı:


HAKAN DOĞUKAN TAŞCI: tamam bir de şey çocuk yirmi buçuk atmış beş yüz çalıyom senden haberin olsun tamam hadi görüşürüz
HASAN BASRİ GÖK: kanka attım iban
HAKAN DOĞUKAN TAŞCI: kaç gün sonraya
HASAN BASRİ GÖK: Doğukan tefeci mefeci var mı borç alabileceğimiz
HAKAN DOĞUKAN TAŞCI: lan tefeci değil oğlum söyle a... k...
HASAN BASRİ GÖK: Fırat Sarı atacak şimdi bana ne kadar para atacak bilmiyorum atacak birazdan
HAKAN DOĞUKAN TAŞCI: Hasan tatile gidicen demi o parayla


'ÜÇ AYDIR DOĞRU DÜZGÜN PARA KAZANAMIYORUZ'


Bir diğer görüşme ise çete lideri Fırat Sarı ile hemşire Hasan Basri Gök arasında geçen telefon görüşmesi:
HASAN BASRİ GÖK: elli kutu
FIRAT SARI: daha fazla belki biz üç aydır doğru dürüst para kazanmıyoruz giderler çok istemiş hepsini o orda ambisome istemiş o çocukların mantarı var falan filan
HASAN BASRİ GÖK: doğukanı yoklıyım istiyorsan
FIRAT SARI: doğukanı yoklasana
HASAN BASRİ GÖK: ama benim ismimi hocam verme bak önemli mevzu
FIRAT SARI: yok yok söz sen sadece yokla ben zaten biliyorum artık o yaptı
HASAN BASRİ GÖK: tamam hocam ben bi yoklıyım döniyim sana
FIRAT SARI: tamam


'SEN PARA KAZAN DİYE BEBEĞİ 45 GÜN YAŞATTIM'


Bir diğer görüşme ise Hüseyin Günerhan ile Hakan Doğukan Taşçı arasında geçiyor. Konuşmada Taşçı şu ifadeleri kullanıyor:
HAKAN DOĞUKAN TAŞCI: damar yolu açmayı bilen hemşirem yok dedim sen kalp hastası çocuk gönderdin bana dedim damar yolu yok çocuğun ameliyat olması lazım. 45 gün çocuğu yaşattım dedim. Ne için sen dedim iki kuruş para kazan diye bak geçen ay 15 hastanın üzerine hiç çıkmadı tamam mı bak 15 hastanın üzerine çıkmadan bizim özellerin fiyatı çok düşük günlüğü iki bin falan kanka hesap et kanka bir milyon 200 ciro yaptım bak ilaç masrafım kaç para biliyon mu ilaç malzeme masrafı elli beş bin lira kanka...

HABER MERKEZİ

Kaynak: Diyarbakır Söz