İnfaz paketi Meclis'e sunuldu

AK Parti, infaz düzenlemesiyle ilgili teklifi saat 15:00'da TBMM Başkanlığı'na sundu. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler düzenlemeyle ilgili detayları madde madde açıkladı.

İnfaz paketi Meclis'e sunuldu

Binlerce kişinin heyecanla beklediği infaz paketi için artık son aşamaya gelindi.

MECLİS'E SUNULDU

AK Parti "Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ni 15.00'te Meclis'e sundu.

İnfaz paketinin sadece hasta ve yaşlı tutukluları kapsayacağı belirtiliyor. Detayları AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler paylaşıyor.

Açıklamalardan satır başları şu şekilde:

30 maddeden oluşan kanun teklifini Meclis'e sunduk.

Adalet Komisyonu Başkanlığı'na havale edilecek. Yarın, cumartesi ve önümüzdeki günlerde komisyon çalışmalarının planlaması biraz sonra arkadaşlarımız tarafından gerçekleştirilecek.

2002'den beri birçok düzenlemeyi hayata geçirdik. Aksayan yönlerin iyileştirilmesi, sistemin sonuç verici çalıştırılabilmesi amacıyla kanun teklifini hayata geçirdik.

Yerelde görev yapan hakim ve savcılarımızın, STK'larımızın temsilcileriyle uzun zamandır çalışmalar yürütüyoruz. Bu kanun teklifimiz bir başlangıç, devam edeceğiz.

9 farklı kanunda değişiklik teklifi veriyoruz. Suç işlenmesinin önlemlesi, caydırıcılığın artırılması, trafikteki can ve mal güvenliğinin sağlanması ve toplumsal huzurun sağlanmasını hedefliyoruz.

YARGI PAKETİNİN DETAYLARI

Hükümlülerin bir yıllık denetimli serbestlikten faydalanabilmesi için koşullu salıverilme tarihine kadar cezaevinde geçirmesi gereken sürenin en az onda birini mutlaka ceza infaz kurumunda geçirmesini sağlamak istiyoruz.

Hükümlülerin aldıkları ceza ile orantılı olarak belirli bir süre cezaevinde geçirmeleri sağlanarak cezanın etkinliğini artırmayı hedefliyoruz.

Bir yıllık denetimli serbestlik bakımından değişiklik öngörmüyoruz.

İkinci kez mükerrer suçlara denetimli salı vermelerine imkan sağlıyoruz.

Konutta infaz kapsamını 1 yıldan 3 yıla çıkarıyoruz."

KANUN MADDELERİ ŞÖYLE

MADDE 1:

2004 sayılı I·cra ve I·flas Kanunu’nun ek 1. maddesinde degˆis¸iklik yapılarak, istinaf ve temyiz sınırlarında esas alınacak tarih, hu¨ku¨m tarihi yerine davanın ac¸ıldıgˆı veya s¸ikayet bas¸vurusunun yapıldıgˆı tarih olarak du¨zenlenmektedir. Bu degˆis¸iklik, Anayasa Mahkemesi’nin iptali dogˆrultusunda yapılmaktadır.

MADDE 2:

1512 Sayılı Noterlik Kanunu’nun 125. maddesi, disiplin cezalarının belirlenmesinde o¨lc¸u¨lu¨lu¨k ve hukuki gu¨vence ilkelerine uyum sagˆlanması amacıyla yeniden du¨zenlenmektedir. Anayasa Mahkemesi’nin iptali dogˆrultusunda hazırlanan yeni metinle, eylem-ceza ilis¸kisi netles¸tirilmektedir.

MADDE 3:

Noterlik Kanunu’nun 126. maddesi yeniden yazılarak disiplinsizlik halleri ve bunlara kars¸ı uygulanacak disiplin cezaları ac¸ıkc¸a belirlenmis¸tir. Cezalar; uyarma, kınama, para cezası, gec¸ici go¨revden uzaklas¸tırma ve meslekten c¸ıkarma s¸eklinde sistematik olarak tanımlanmıs¸tır. Bu madde de Anayasa Mahkemesi’nin iptali dogˆrultusunda du¨zenlenmektedir.

MADDE 4:

Noterlik Kanunu’nun 127. maddesi tamamen yenilenerek, bir u¨st veya alt derece disiplin cezası verilmesi s¸artları ve zamanas¸ımı su¨releri belirlenmektedir. Aynı nitelikteki tekrar fiillerde daha agˆır, olumlu sicil ha^llerinde daha hafif ceza verilmesi o¨ngo¨ru¨lmektedir.

MADDE 5:

Noterlik Kanunu’nun 157. maddesi yu¨ru¨rlu¨kten kaldırılmaktadır. Disiplin hu¨ku¨mlerinin 125 ve 126. maddelerde yeniden du¨zenlenmis¸ olması nedeniyle bu maddenin uygulanabilirligˆi kalmamıs¸tır.

MADDE 6:

Noterlik Kanunu’nun 159. maddesinde yer alan “(B) bendi” ifadesi, yeni sistemle uyumlu olarak “ikinci fıkrasının (l) bendi” s¸eklinde degˆis¸tirilmis¸tir.

MADDE 7:

2577 sayılı I·dari Yargılama Usulu¨ Kanunu’nda degˆis¸iklik yapılarak, istinaf ve temyiz sınırlarının belirlenmesinde karar tarihi yerine dava tarihinin esas alınması o¨ngo¨ru¨lmektedir. Bu du¨zenleme de Anayasa Mahkemesi’nin iptali dogˆrultusunda yapılmaktadır.

MADDE 8:

5237 Sayılı Tu¨rk Ceza Kanunu’nun 35. maddesinde, suc¸a tes¸ebbu¨s halinde verilecek su¨reli hapis cezalarının alt ve u¨st sınırları artırılmaktadır. Agˆırlas¸tırılmıs¸ mu¨ebbet yerine 14–21 yıl, mu¨ebbet yerine 10–18 yıl hapis cezası getirilmektedir. Bu du¨zenleme, digˆer maddelerdeki ceza artıs¸larıyla orantılıdır.

MADDE 9:

Kasten yaralama suc¸unun temel cezası 1 yıl 6 aydan bas¸lamak u¨zere artırılmaktadır. Basit tıbbi mu¨dahaleyle giderilebilecek fiillerde ve kadına kars¸ı is¸lenmesi halinde alt sınır yu¨kseltilmektedir.

MADDE 10:

Neticesi sebebiyle agˆırlas¸mıs¸ yaralama suc¸larında ceza sınırları yu¨kseltilmekte; magˆdurun zarar go¨rme derecesine go¨re alt sınırlar 4–6 yıl, o¨lu¨m halinde 10–14 yıl veya 14–18 yıl olarak yeniden du¨zenlenmektedir.

MADDE 11:

Tehdit suc¸unun cezaları caydırıcılıgˆın gu¨c¸lendirilmesi amacıyla artırılmaktadır. Malvarlıgˆına yo¨nelik tehditlerde hapis cezasının alt sınırı bir aydan iki aya c¸ıkarılmakta, nitelikli tehdit hallerinde (silahla, o¨rgu¨t gu¨cu¨yle vb.) cezanın u¨st sınırı 7 yıla c¸ıkarılmaktadır.

MADDE 12:

Genel gu¨venligˆi kasten tehlikeye sokan fiillere yo¨nelik cezaların artırılması o¨ngo¨ru¨lmekte olup bu kapsamda kamu du¨zenine yo¨nelik tehdit olus¸turan eylemlerle daha etkin mu¨cadele etmek u¨zere ses ve gaz fis¸egˆi atabilenler dahil (kurusıkı tabanca) edilerek ayrıca toplu bulunulan yerlerde bu fiilin gerc¸ekles¸tirilmesi halinde ceza agˆırlas¸tırılacak s¸ekilde du¨zenlenmis¸tir.

MADDE 13:

5237 sayılı Kanunun 179. maddesinde yapılan degˆis¸iklikle, trafik gu¨venligˆini tehlikeye sokma suc¸unun cezası artırılmaktadır. O¨zellikle alkol veya uyus¸turucu etkisiyle arac¸ kullananlara yo¨nelik cezalar agˆırlas¸tırılmıs¸, caydırıcılıgˆın artırılması hedeflenmis¸tir.

MADDE 14:

5237 sayılı Kanunun 223. maddesinde yapılan degˆis¸iklikle, yol kesme ve ulas¸ım arac¸larının hareketini engelleme fiilleri daha etkin s¸ekilde cezalandırılacaktır. Cebir ve tehdit suc¸un unsuru olmaktan c¸ıkarılarak, hukuka aykırı her tu¨rlu¨ yol kesme, arac¸ durdurma, kac¸ırma veya alıkoyma eylemleri bu madde kapsamında suc¸ sayılacaktır. Suc¸ is¸lenirken bas¸ka bir suc¸ da is¸lenirse, faile her iki suc¸tan ayrı ayrı ceza verilecektir.

MADDE 15:

5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 250. maddesinde yapılan degˆis¸iklikle, genel gu¨venligˆin kasten tehlikeye sokulması suc¸unun toplu alanlarda is¸lenmesi ha^li seri muhakeme usulu¨ kapsamı dıs¸ına c¸ıkarılarak bu nitelikli fiillere daha ciddi ve caydırıcı s¸ekilde mu¨dahale edilmesi lanmaktadır.

MADDE 16:

5275 sayılı Ceza I·nfaz Kanununun 11. maddesinde yapılan degˆis¸iklikle, c¸ocuk hu¨ku¨mlu¨lerin cezalarının o¨nce c¸ocuk kapalı ceza infaz kurumlarında infazına bas¸lanması, ardından c¸ocuk egˆitimevlerine go¨nderilmeleri o¨ngo¨ru¨lerek infaz su¨recinde c¸ocuklara uygun bir gec¸is¸ su¨reci sagˆlanmaktadır.

MADDE 17:

5275 sayılı Kanunun 15. maddesinde yapılan du¨zenlemeyle, c¸ocuk hu¨ku¨mlu¨lerin cezalarına c¸ocuk kapalı ceza infaz kurumlarında bas¸lanması ve iyi ha^l degˆerlendirmesi sonucuna go¨re c¸ocuk egˆitimevine gec¸is¸leri sagˆlanmaktadır.

Kasıtlı suc¸larda 3 yıl, taksirli suc¸larda 5 yıl veya daha az ceza alan c¸ocuklar dogˆrudan egˆitimevlerinde kalabilecektir. Uygun s¸artları tas¸ıyan bazı c¸ocuk tutuklular da egˆitimevlerinde barındırılabilecek, ancak gu¨venlik riski tas¸ıyanlar haric¸ tutulacaktır.

MADDE 18:

5275 sayılı Ceza ve Gu¨venlik Tedbirlerinin I·nfazı Hakkında Kanunun 105/A maddesinde yapılan degˆis¸iklikle, denetimli serbestlikten yararlanmak isteyen hu¨ku¨mlu¨lerin, kos¸ullu salıverilme tarihine kadar olan su¨renin en az onda birini ceza infaz kurumunda gec¸irmesi zorunlu hale getirilmis¸ ve bu su¨renin bes¸ gu¨nden az olamayacagˆı hu¨ku¨m altına alınmıs¸tır. Bu du¨zenlemeyle, hu¨ku¨mlu¨lerin cezaevinde belirli bir su¨re kalması sagˆlanarak cezanın caydırıcılıgˆı ve infazın etkinligˆi artırılmak istenmektedir.

MADDE 19:

5275 sayılı Kanunun 108. maddesinde yapılan degˆis¸iklikle, ikinci defa tekerru¨r hu¨ku¨mleri uygulanan hu¨ku¨mlu¨lere kos¸ullu salıverilme imka^nı tanınmaktadır. Su¨reli hapis cezaları ic¸in kos¸ullu salıverilme oranı do¨rtte u¨c¸ olarak uygulanacaktır. Hu¨ku¨mlu¨nu¨n salıverilmeden yararlanabilmesi, 89. maddeye go¨re yapılacak iyi ha^l degˆerlendirmesine bagˆlıdır. Bu degˆerlendirmede; hu¨ku¨mlu¨nu¨n kurallara uyumu, yu¨ku¨mlu¨lu¨klerini yerine getirme du¨zeyi, egˆitim ve iyiles¸tirme programlarına katılımı ile sosyal davranıs¸ları dikkate alınacaktır.

MADDE 20:

5275 sayılı Kanunun 110. maddesinde yapılan degˆis¸iklikle, geceleyin ve hafta sonu infaz sınırı kasten is¸lenen suc¸larda 3 yıl, taksirli suc¸larda 5 yıl olarak belirlenmis¸tir. Hafta sonu infazı, cezaevinin uygun go¨rmesi halinde hafta ic¸i de uygulanabilecektir. Ayrıca, konutta infazın kapsamı genis¸letilmis¸ ve o¨zel infaz usulu¨ne tabi hu¨ku¨mlu¨lerin denetimli serbestlikten yararlanmasına imka^n tanınmıs¸tır. Du¨zenleme o¨zellikle kadınlar ve c¸ocuklar lehine gelis¸tirilmis¸tir.

MADDE 21:

5275 sayılı Kanunun gec¸ici 10. maddesinin sekizinci fıkrasında yapılan degˆis¸iklikle, ikinci defa tekerru¨r hu¨ku¨mleri uygulanan hu¨ku¨mlu¨lere kos¸ullu salıverilme imka^nı tanıyan 108. madde degˆis¸ikligˆine uyum sagˆlanmaktadır.

MADDE 22:

5275 sayılı Kanuna eklenen gec¸ici maddeyle, 105/A maddesinde yapılan degˆis¸ikligˆin, yani denetimli serbestlikten yararlanmak ic¸in cezaevinde en az onda bir su¨re kalma s¸artının, bu maddenin yu¨ru¨rlu¨gˆe girmesinden o¨nce is¸lenen suc¸lara uygulanmayacagˆı du¨zenlenmektedir.

MADDE 23:

5651 sayılı I·nternet Ortamında Yapılan Yayınların Du¨zenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla I·s¸lenen Suc¸larla Mu¨cadele Edilmesi Hakkında Kanununun 2. maddesinde yapılan degˆis¸iklikle, Anayasa Mahkemesi kararı dogˆrultusunda “ic¸erigˆin c¸ıkarılması” tanımı gu¨ncellenmis¸ ve artık ic¸eriklerin internet ortamından c¸ıkarılması s¸eklinde tanımlanması o¨ngo¨ru¨lmu¨s¸tu¨r.

Ayrıca, “uyarı yo¨ntemi” tanımı netles¸tirilerek, ihlalin ilk bakıs¸ta anlas¸ıldıgˆı durumlarda BTK veya ilgili kis¸ilerce dogˆrudan ic¸erik veya yer sagˆlayıcıya bildirim yapılabilecegˆi du¨zenlenmis¸tir.

MADDE 24:

5651 sayılı Kanunun 8. maddesinde yapılan degˆis¸iklikle, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı dogˆrultusunda “ic¸erigˆin c¸ıkarılması” kavramı yeniden tanımlanarak, ic¸eriklerin internet ortamından c¸ıkarılması s¸eklinde du¨zenlenmis¸tir.

Ayrıca, iptal kararındaki ilgili gerekc¸eler dikkate alınarak maddenin do¨rdu¨ncu¨, dokuzuncu ve on birinci fıkralarında da degˆis¸iklik yapılmaktadır.

MADDE 25:

5651 sayılı Kanunun Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen 9. maddesi, iptal Kararı dogˆrultusunda yeniden du¨zenlenmektedir. Kis¸ilik haklarının ihlali iddiasıyla sulh ceza ha^kimligˆine bas¸vuru imka^nı tanınmakta; ihlalin ilk bakıs¸ta anlas¸ılması ha^linde 24 saat ic¸inde ic¸erigˆin c¸ıkarılması ve/veya eris¸imin engellenmesi kararı verilebilecegˆi kabul edilmektedir. Kararlara itiraz yolu ac¸ık tutulmakta, ha^kim veya merciin tarafları dinlemesi mu¨mku¨n kılınmaktadır.

MADDE 26:

5718 sayılı Milletlerarası O¨zel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanunun 27. maddesinde yapılan degˆis¸iklikle, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararına uyum sagˆlanmaktadır. Du¨zenlemeyle, is¸ so¨zles¸mesinde hukuk sec¸imi yapılmıs¸ olsa dahi, ha^kimin takdiriyle so¨zles¸meyle daha sıkı ilis¸kili olan hukukun uygulanabilmesine imka^n tanınmaktadır. Ancak c¸alıs¸ma su¨resi, tatil, izin gibi is¸in yapıldıgˆı sırada uygulanmak zorunda olan hususlarda is¸in yapıldıgˆı yer hukuku gec¸erli olacaktır.

MADDE 27:

6087 sayılı Ha^kimler ve Savcılar Kurulu Kanununun 28. maddesinde yapılan degˆis¸iklikle, Yargıtay ve Danıs¸tay’dan Kurul u¨yeligˆine sec¸ilenlerin, yu¨ksek mahkemeye do¨ndu¨klerinde Kurulda gec¸irdikleri su¨renin go¨rev su¨resinden sayılmaması du¨zenlenmektedir. Ayrıca, go¨rev su¨resi sona eren Kurul u¨yelerinden adli yargıdan gelenlerin Yargıtay’a, idari yargıdan gelenlerin ise Danıs¸tay’a bos¸ kadro s¸artı aranmaksızın atanması ve bos¸ kadro yoksa ilk bos¸alan kadroya o¨ncelikli olarak yerles¸tirilmeleri hu¨kme bagˆlanmaktadır. Amac¸, Kurul u¨yeligˆi go¨revinin o¨nemine uygun bir statu¨ gu¨venligˆi sagˆlamaktır.

MADDE 28:

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun ek 1. maddesi Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı dogˆrultusunda yeniden du¨zenlenmektedir. Yapılan degˆis¸iklikle, istinaf ve temyiz kanun yollarına bas¸vuru ile temyiz incelemesinde durus¸ma yapılmasına ilis¸kin parasal sınırların belirlenmesinde, hu¨kmu¨n verildigˆi tarih yerine davanın ac¸ıldıgˆı tarih esas alınacaktır. Islahla miktar artırımı durumlarında da ac¸ılıs¸ tarihi dikkate alınacaktır.

MADDE 29:

Yu¨ru¨rlu¨k maddesidir.

MADDE 30:

Yu¨ru¨tme maddesidir.

Kaynak: AJANSLAR