Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Türkiye Adalet Akademisi 25. Dönem (2. grup) hakim ve savcı adaylarının hazırlık eğitimlerinin açılış programına katıldı. Burada hakim ve savcıların sorumluluğuna değinen Gül, “Esas itibariyle de adalet talebini karşılayan çok ulvi bir mesleğe ve göreve sahipsiniz. Asıl makam milletin nezdinde olan yüce makamdır" dedi.
‘HER DOSYA İNSAN HİKAYESİ’
Savcı ve hakimlerin önlerine gelecek her dosyanın bir insan hikayesine temas ettiğinin unutulmaması gerektiğini dile getiren Gül, “Türkiye'de yargı kültürü anlamında çok önemli bir birikim var. Bu birikimi en iyi uygulama ile sizlerin hayata geçireceğine inanıyorum. Çünkü en iyi kanun en iyi uygulamadır, en iyi reform en iyi uygulamadır. Bunları da yapacak olan sizsiniz. Tüm bu meslek hayatınız boyunca karşınıza daima bir insan çıkacak, bir insanın hayatı çıkacak bir insanın dramı, mağduriyeti, hakka ulaşma yolundaki çabası, gayreti, azmi eğer o hakka teslim ederseniz adliyeden çıkarken ‘hak yerini buldu dedirtirseniz’ insanın devlete, geleceğe, kendine olan saygısı artar. Bunu yapmak sizin elinizde. Önünüze gelecek her dosyanın bir insan hikayesini temas ettiğini asla ama asla unutmayın” diye belirtti.
‘ADALETİN TECELLİSİ BİNALAR DEĞİL’
Adaletin asıl tecelligâhının koca koca binalar değil, hakim ve savcıların temiz vicdanı olduğunu sözlerine ekleyen Gül, şöyle devam etti: “Özellikle hukuk kalitesine verilen değer sebebiyle bu imkanlar verilmiştir ve esas itibari ile teknik olarak her türlü imkanımız var. Yarın göreve başladığınızda da bu imkanların en güzelini göreceksiniz, daha da güzelini yapmaya çalışıyoruz. Aklınızda, kalbinizde dolayısıyla aklınızı, vicdanınızı kimseye ama kimseye kiraya vermeyin. Meslek hayatınız boyunca insanların size güvendiği ‘cübbesini kimsenin önünde iliklemez, anayasadan hukuktan, vicdandan adaletten şaşmaz’ diye bu inancı ömrünüz boyunca görüştüğümüzde bir madalya gibi taşıyın arkadaşlar."
CEMAAT HATIRLATMASI
Yargı içerisine yerleşen cemaat yapılanmasına atıfta bulunan Gül, şunları ekledi: “Yargı sistemimiz başta olmak üzere ülkemiz 15 Temmuz sonrasında devlet içinde bu örgütlü yapıdan kurtulmak için kararlı bir mücadele ve ayrılma sürecini başlatmıştır. Ve bunu da sürdürmektedir. Yine bir inşa sürecini de hep birlikte yaparak milletimize olan ödevimizi yerine getireceğiz. Bunu yapmak için adaleti üstün tutacağız. Adaleti yaşatırsak insanı yaşatırız, insanı yaşatırsak devleti yaşatırız.”
Kaynak: Diyarbakır Söz