Tarihe sessiz tanıklık: Hazro'daki beylerbeyi konağı restore edilmeyi bekliyor

Diyarbakır’ın Hazro ilçesinde bulunan tarihi Beylerbeyi Konağı, görkemli geçmişine rağmen günümüzde kaderine terk edilmiş durumda. 19. yüzyılın sonlarında inşa edildiği tahmin edilen yapı, dönemin zengin mimarisini ve bölgedeki yönetim geleneğini yansıtan önemli bir eser olarak biliniyor.

Tarihe sessiz tanıklık: Hazro'daki beylerbeyi konağı restore edilmeyi bekliyor

İLÇENİN SİMGELERİNDEN BİRİ

Taş işçiliğiyle dikkat çeken iki katlı konak, uzun yıllar bölge beylerinin ikametgahı olarak kullanıldı. Osmanlı döneminde idari ve sosyal toplantılara ev sahipliği yaptığı bilinen yapı, aynı zamanda Hazro’nun sosyokültürel belleğinde özel bir yere sahip.

KONAKTA ATATÜRK'TE KALMIŞ

Tarihi dokusuyla Hazro’nun kalbinde yer alan Beylerbeyi Konağı, sessizliğini korurken bir yandan da tarih meraklılarına adeta "beni unutmayın" diyor. Elhuvan Mahallesinde bulunan konağı 1916 yılında Kolordu Komutanı olduğu dönem Atatürk'ün gelip kaldığı biliniyor.

Son yıllarda ilgisizlikten kaynaklı tahribatın hedefi olan konak, çökme tehlikesiyle karşı karşıya. Şimdilerde viraneyi andıran yapıya ilişkin konuşan İlçe sakinlerinden Hüseyin Mehmetoğlu, konağın restore edilerek kültürel mirasa kazandırılması gerektiğini söyledi.

Mehmetoğlu, konağın bakımsızlıktan dolayı her geçen gün daha da yıkıldığına dikkati çekerek, şunları konuştu:

"RESTORASYON YAPILIRSA TURİST GELİR"

"Hazro'da gözde olan bir konaklama alanı. Osmanlı'ya kadar dayanmakta olan ve beylerbeyinin kullandığı tarihi bir yer. Ama bakımsızlıktan dolayı harabeye dönmüş bir şekilde varlığını korumaya çalışıyor. Hazro halkı olarak Kültür ve Turizm Bakanlığından buranın turizme kazandırılması için destek istiyoruz. Bakımsızlıktan dolayı gittikçe bozulmalar meydana geliyor. Yağışlı havalarda toprak kayıyor, taşlar düşüyor. Taşların düşmesi aynı zamanda büyük bir tehdit de oluşturuyor. Restorasyonun yapılmasını istiyoruz. Yerli ve yabancı turistler gelip burada fotoğraf çekiyor ama maalesef çok bakımsız kalmış. Tescilli olduğu için ve Turizm Bakanlığına bağlı olduğu için  belediye de karışamıyor. Daha önce gelip bakanlar oldu ama hala aynı. Beyler Konağı olarak adı geçen bu konakta rivayete göre  Atatürk'te gelip konaklamış dolayısıyla önemli bir yerdir. Eğer restorasyonu yapılırsa buraya turist gelir bu da hem kentin hem de ilçenin kalkınmasında önemli bir rol üstlenmiş olur. Yani her kafeterya de yapılabilinir her şekilde değerlendirilebilinir. Hazro'da tabi sadece burası değil başka tarihi ve kültürel bir çok yer var. "

Kaynak: Diyarbakır Söz