Lice’deki şiddet davası bozuldu

Diyarbakır'da polis şiddeti davasında cezalar bozuldu, sanıkların adli kontrol tedbirleri de kaldırıldı

Lice’deki şiddet davası bozuldu

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 21 Mart 2023 Newroz kutlamaları sonrası 14 yaşındaki Y.D.'nin alıkonulması ve şiddete maruz bırakılmasına dair İlçe Emniyet amirlerinden Aykut Oral ile polisler İsmail Akkuş, Emre Özcan, Gökhan Bay ve Hayrettin Çakmak hakkında Lice Asliye Ceza Mahkemesi, her bir sanığa “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan 8 yıl hapis cezası ve “mala zarar verme” suçundan da ayrı ayrı 4 bin 500 TL para cezası vermişti. Mahkeme ayrıca sanıklar hakkında uygulanan “yurt dışı” adli kontrollerinin devamına da karar vermişti.

DAVA İSTİNAFA TAŞINDI
Söz konusu karar mağdur ve sanıklarca, ayrıca Cumhuriyet Savcısı tarafından da sanık lehine istinafa taşındı. Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 7. Ceza Dairesi, mala zarar verme suçundan sanıkların itirazını, suçun türü ve miktarı itibariyle istinaf incelemesinin yapılması mümkün bulunmadığından reddetti.
ADLI KONTROL ŞARTI
“Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçuna yapılan itirazın istinaf incelemesinde ise mahkeme, Lice Emniyet Müdürlüğü'nde çalışan sanıkların suç tarihi itibarıyla hangi kadroda çalıştıklarına ve görevlerinin ne olduğuna dair evrakın dosya kapsamında bulunmaması ve söz konusu evrakların tayin ve takdiri gerekirken eksik araştırma ile karar verilmesi, olaya dair kamera kayıtları CD'lerinin, mağdura ait sanıklarca alınıp araçtan atıldığı iddia edilen telefon içerisindeki GSM hattına yönelik HTS analiz raporlarının denetime elverişli şekilde dosya alınması zorunluluğuna riayet edilmeden eksik araştırma ile karar verildiğini bildirdi.
Sanıklar Aykut Oral, Emre Özcan, Gökhan Bay, Hayrettin Çakmak ve İsmail Akkuş hakkındaki adli kontrol tedbirlerini de değerlendiren mahkeme, delillerin çoğunluğu itibarıyla toplanmış olması ve karartılma ihtimalinin bulunmaması, kişilik özelikleri itibarıyla kaçma ihtimallerinin bulunmadığı” değerlendirmesini yaparak adli kontrol tedbirlerinin de kaldırılmasına karar verdi.
KASTEN YARALAMA SUÇU
Öte yandan mağdurun “kolluk kuvvetlerine ait araçlara taş atan grup ile birlikte hareket ettiğine dair emareler nedeniyle olay vakti itibarıyla işlenmekte olan bir suç şüphesi altında" olduğu ifade edildi ve şu gerekçelerle verilen kararı bozdu:
“Yakalama yapılıp mağdurun etkisiz hale getirilmesinin ardından da adli rapordaki bulgulara göre sanıklar tarafından güç kullanılarak mağdurun basit tıbbi müdahale ile giderilebilir şekilde yaralandığının tespit edilmiş olması ve dolayısıyla mağdurun yaralanması noktasında sanıkların cezayı ortadan kaldıran sebebin varlığı halinde sınırı TCK m. 256 kapsamında kasten aşarak yaralama eylemini gerçekleştirmiş olmaları karşısında, sanıkların eylemlerinin kasten yaralama suçuna vücut vermesi ihtimali yeterince tartışılmadan, eksik gerekçe ile kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçundan sanıkların cezalandırılması yoluna gidilmiştir. Mağdurun suç üstü halinde yakalamış olmalarına rağmen Cumhuriyet savcısına bilgi vermeden serbest bırakmaları şeklindeki eylemlerinin görevi kötüye kullanma suçunu oluşturduğu gözetilmeden, görevi kötüye kullanma suçundan suç duyurusunda bulunulmaksızın karar verilmesi ve gerekli değerlendirmeler yapılmadan sanıklar hakkında takdiri indirim uygulanmaksızın karar verilmesi hukuka aykırıdır.”
Dosya yeniden görülmek üzere ilk derece mahkemesine gönderildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz