Diyarbakır- Lice ilçesine bağlı Abalı mahallesinde, Karayolları Genel Müdürlüğü 8. Bölge Müdürlüğü tarafından "Kalker Ocağı, Mekanik Plent ve Kırma Eleme Tesisi" çalışması başlatıldı. Çalışmaların yapıldığı alan yerleşim yerlerine yakın bir noktada yer alırken, dinamitlerin patlatılması halinde ise Abalı ve Hedik mahalleleri ile tarihi Birkleyn Mağarası da etkilenecek.
Çalışmalara tepki gösteren Hedik mahallesi sakinlerinden Abdullah Kaya, birçok hukuki girişimde bulunduklarını ve tümüyle sonuç alamadıklarını belirterek, “Birkleyn Mağarası’nın zarar göreceği kaygısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’na da başvuruda bulundum. Ancak onlar bana ‘izin karayollarından alınmış’ dedi. O bölgede benim 6-7 dönüm arazim var. Turistik bir bölge olan ve çocukluğumun etrafında geçtiği Birkleyn Mağarası ve arazimde ciddi zararlar görecek” dedi.
“Durdurulsun”
Sadece Hedik mahallesinde en az 500-600 kişinin yaşadığına dikkati çeken Kaya, “Mahallemizi, yuvamızı, çocuklarımıza bırakacağımız mirasımızı yok etmek istiyorlar. Buna müsaade etmeyeceğiz. İki aydır çalışmalar tekrardan başlamış, bölgeye hayvanlarımızı götüremiyoruz. Çalışmaları durdursunlar. Bütün Hedik halkı çalışmaya ses çıkarmalı, sesiz kalmamalı” diye belirtti.
“İşleme konulmadı”
Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Ahmet İnan da çalışmaların yapıldığı yerin tarihi öneme sahip olduğunu belirterek, hayvanlarını beslediği ormanlık ve mera alanı olduğunu hatırlattı. İnan, köylülerin bir yıl önce bölgenin tarihi bir yer olması nedeniyle savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu, yine Çevre Şehircilik ve İl Müdürlüğü ile Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü ve şirket hakkında şikayetçi olduklarını aktardı. İnan, ancak söz konusu şikâyetlerde işlem yapılmadığını söyledi.
Suç duyurusu
İnan, çalışmanın hem Ormanlık alana hem de tarihi Birkleyn Mağarası’na zarar vermesine karşı harekete geçmeyen Orman İl Müdürlüğü ve Kültür Varlıklarını Koruma İl Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.
Dayanışma çağrısı
İnan, “Bu tür faaliyetlere kapatılmak zorunda. Yapılan bir patlatma, sondaj çalışması, 5-10 km'ye kadar etki alanı gösteriyor. Tarihi yapıya zarar veriyor. Birkleyn Mağarası'nın bir mitolojisi var. Ormanlık alandır, ağaçlarla doludur. Mevcut çalışma o tarihsel yapının bütünlüğünü bozuyor. Projeye onay verenler, ülkesinin topraklarını, tarihini yok sayıyor" diye konuştu. İnan, demokratik kitle örgütlerini, çevre savunucularını köy halkıyla dayanışmaya çağırdı.
Kaynak: Diyarbakır Söz