İki baraj arasındaki Dicle'de su sıkıntısı

Kral Kızı ve Dicle barajları kenarındaki Dicle ilçesinde yöre halkı susuzluk çektiklerini belirterek, baraj sularının tarımda kullanılması kanallar yapılmasını istedi. Elektrik ve altyapı sorunları yaşanan ilçede 6 Şubat Depremleri sonrası ara sokaklarda halen enkazların toplanmaması nedeniyle ilçe halkı tepkili.

İki baraj arasındaki Dicle'de su sıkıntısı

SÖZ HABER'İN 6. DURAĞI DİCLE

Söz Haber'in ilçe turunun rotasındaki bu haftaki durağı Dicle ilçesi oldu. İlçelerin sesi, Diyarbakır Söz Gazetesine yankılanmaya devam ediyor.

SULU TARIM YAPMAK İSTİYORLAR

Yaklaşık 40 bin nüfusuyla Diyarbakır'ın gelişmeye açık ilçelerinden Dicle'de vatandaşlar, ilçede yaygın olan kaçak elektrik sorunun çözülmemesi nedeniyle sık sık yaşanan kesintilerle boğuşmak zorunda kalıyor. Arıtma tesisinin yapılmasını bekleyen ilçe sakinleri, iki baraj arasında olmalarına rağmen sulama kanalları yapılamadığı için sulu tarıma geçememenin acısını çekiyor.

İLÇE HALKI ENKAZLARIN TEMİZLENMESİNİ BEKLİYOR

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat Depremlerinden etkilenen ilçelerin başında gelen Dicle'de deprem konutlarının çoğu tamamlandı ancak kuralar hala çekilmedi. Kuraların çekilmesini ve ara sokaklardaki enkazların temizlenmesini isteyen ilçe sakinleri şöyle konuştu:

Ali Deniz

"ELEKTRİKLER GİDİYOR, YOLLAR BOZUK"

"Dicle'mizde yollarımız çok bozuk. Yol ihalesini alan müteahhitler yolları yapıyor gibi görünüyor ama tamamen bitirmiyor. Yollar köy yolu, mezra yolu gibi. Ben kentim 30 yıldır şoförüm gidip gelirken yollarda arabalarımız arıza yapıyor. Elektriklerimiz sürekli gidip geliyor. Dicle'de DEDAŞ'ta eleman sıkıntısı var. Arıza olunca söylüyoruz ama gelip yapamıyorlar. Bu konuda rahat değiliz. Bizler istiyoruz ki, yollarımız hep düzgün olsun, elektriklerimiz gitmesin, huzur olsun."

Arı Mahallesi Muhtarı İbrahim Cengiz

"KÖYE BAĞLI MEZRALARIN HİÇBİRİNDE İÇME SUYU YOK"

Köy yollarımız çok bozuk. Şuana kadar hiç el atılmadı. Benim köyümde yüzde 85 AK Partiye oy veriyorlar. Buna rağmen elektrik sıkıntımız çoktur. Kaçak elektrik sorunumuz var, doğrudur. Ben DEDAŞ'a elektrik hatlarımızın yenilenmesi için dilekçe verdim. Ama ilgilenmiyorlar. Kaçak sorununu halletmeleri için DEDAŞ'ın sistemini yenilerse bu sorun çözülür. Diyoruz ki gelin bu sorunu çözelim ama yanaşmıyorlar. Ben bu konuda onlardan şikayetçiyim. Hiç bir resmi kurumda doğru düzgün verim alamıyoruz. Kimse bize değer vermiyor, bizi muhatap almıyor. DİSKİ'nin çalışmaları çok yetersizdir. Bizim arı köyüne bağlı mezraların hiçbirinde içme suyu yok. Oralardaki vatandaşlar kendi imkanlarıyla torağı deşip, su çıkarıyorlar. Oysa bunun DİSKİ veya DSİ tarafından yapılması lazım. Arazilerimizin çok orman vasfındaki 2B arazi olarak görünüyor. Tapularımızı almak için müracaatta bulunduk. Önümüzde ışık görüyoruz, İnşallah aydınlık olur."

Hüseyin Tarhan

"DİCLE İKİ BARAJ ARASINDA AMA İLÇEMİZ SUSUZ"

Dicle ilçemizde çok eksikliler var ama bayağı hizmetlerde yapıldı. Yeni Hükümet Konağı, Belediye binası ve TOKİ yapıldı. Biz devletin hakkını inkar etmiyoruz. Kimin emeği geçtiyse teşekkür ediyoruz. En büyük sorunumuz elektrik ve işsizlik. Elektrik sorunlarımızın hal edilmesini istiyoruz. Görüyorsunuz gençlerimiz kahvehanelerde oturuyor, hepsi işsiz. Dicle'de en az 2-3 fabrika açılırsa işsizlik sorumumuza çare olabilir. Dicle ilçemiz iki baraj arasında ama hala ilçemiz susuz. Bu sulardan faydalanmamız lazım. Arazilerimiz susuz. Tarım yapmak istiyoruz. Bu suların tarlalara çekilmesi gerekiyor.

Ağa Tandoğan

"SU ARITMA TESİSİ İSTİYORUZ"

Dicle'de su arıtması yok. Belediyeye müracaat ettik, sözde yapılacak. Su arıtma tesisi istiyoruz. Ayrıca çöplerin depolandığı yerde her gün yangın çıkıyor ve dumanlar ilçeyi sarıyor. Bu dumanlar hastanedeki insanları ve ilçe halkını rahatsız ediyor. Yine köylerimizin hiçbirinde altyapı çalışması yok. Hani, Dicle ve Ergani arasında belediyeye ait otobüs daha önce çalışıyordu. Ama bu hattaki otobüsler artık çalışmıyor. İnsanlarımız bu konuda da çok mağdurdur. 

Mehmet Atasu

"DİCLE'NİN DOĞALGAZ SORUNU BİTECEK Mİ? BİLEMİYORUZ"

 Dicle ilçemizin bazı bölgelerine geçen yıl doğalgaz çekildi. Ama ne yazık ki çalışmalar durdu. Bu sene Dicle'nin doğalgaz sorunu bitecek mi? Bilemiyoruz. Çünkü insanlar evlerinin tesisatını çekmiş ama doğalgaz yok. İlçe halkı bu konunun netleşmesini istiyor. Doğalgaz gelse kimse odun ve kömür yakmayacak ve ilçemiz temiz olacak. İlçede görüşlerimizin farklı olduğu insanlar vardı. Ama bu barış süreciyle birlikte herkes birbirine selam veriyor. Sayın Devlet Bahçeli'nin açıklamaları sonrası ve rahmetli Sırrı Süreyya Önder'in çabalarıyla gerçektende halk arasında bir bütünleşme var.

Emrah Öğüt

"ENKAZLARDAN DOLAYI AMBULANS ARA SOKAKLARA GİREMİYOR"

6 Şubat depremi burayı çok etkiledi. Birçok ev yıkıldı. Dicle'de mahalle aralarındaki deprem enkazları toplanmadığı için sokaklara girilemiyor. Bir hasta olsa ambulans hiçbir sokağa giremiyor. Dicle'deki çeşmelerin hepsinin depoları paslı ve kireçli. Su sıkıntısı var. Çöpler toplanmıyor, her taraf kokuyor. Belediyenin bütçesi yok demek bütçe bu kadar.

Hatun Özyoldaş

Depremde benim dükkanımın bulunduğu ev ve benim kendi evimde zarar gördü ve yıkıldı. Görüyorsunuz enkazlar hala yerde toplanması. Bana konteynır vereceğiz dediler ama vermediler. Kadın başıma bir konteynır aldım ve burada çalışarak çocuklarıma bakıyorum. Yerinde dönüşümle burada evimin yapılmasını istiyorum. Deprem konutları bitti ama kuralar daha yapılmadı.

Kaynak: Diyarbakır Söz