Hazro'da çiftçi tefeciye mahkum

Tarım potansiyeli yüksek ilçelerden Hazro'da, iddiaya göre Ziraat Bankası'nın kefil istemesi nedeniyle bu şartı yerine getiremeyen çiftçilerin para bulmak için tefeciye başvurduğu belirtildi.

Hazro'da çiftçi tefeciye mahkum

SÖZ HABER HAZRO'DA

Söz Haber'in dosya habercilikteki klasiği olan "ilçe turu" devam ediyor. Ekibimizin bu haftaki 9'uncu durağı, birçok alanda istikbal vaat eden ancak yatırımın azlığı nedeniyle gelişme kaydedemeyen Hazro ilçesi oldu.

İŞ YOK, GÖÇ VAR

Bağlı köy ve mezralarla birlikte nüfusu 16 bin 411 olan ancak ilçe merkezinin 6 bin vatandaşın yaşadığı Hazro, iş olanaklarının azlığı nedeniylene ne yazık ki her geçen gün batı illerine göç veren ilçelerin arasında yer alıyor.

HALK RAFİNERİ KURULMASINI İSTİYOR

Tarım ve hayvancılığın başlıca geçim kaynağı olduğu bölgede ilçe halkını sevindiren ancak şimdilerde dışarıdan işçi getirildiği için hayal kırıklığına neden olan Varınca mevkisindeki petrol kuyularından her geçen gün daha fazla akaryakıt üretiliyor. İlçe halkı yanı başlarındaki bu nimetten tam anlamıyla istifade etmek için bölgeye "Petrol Rafinerisi" kurulmasını istiyor.

İLÇEDE TARIM KREDİ KOOPERATİFİ YOK

Bismil ve Çınar ilçelerinde kuraklık nedeniyle çiftçi kan ağlarken, bu yıl bereketli bir mahsul alan Hazro çiftçisi ise krediye erişememenin verdiği sebeplerle tefecinin yolunu tutuyor. İddianın sahibi Hazro Ziraat Odası Başkanı, çiftçinin krediye kolay erişmesi ve tefecinin pençesinden kurtulması için  ilçeye Tarım Kredi Kooperatifi kurulması gerektiğini söyledi.

Ekibimiz ilçede, sivil toplum kuruluşu temsilcilerine, muhtarlara ve esnaflara mikrofon uzattı. İşte ilçe halkının sorunları...

Hazro Ziraat Odası Başkanı Ekrem Özavcı

"KEFİL BULAMADIKLARI İÇİN BANKA KREDİ VERMİYOR"

Hazro; Silvan,Kulp,Lice arasında kalan küçük bir yerleşim yeridir. Nüfusu 6.200 gibi görünüyor ama şuan daha az. İş sahası olmadığından dolayı çok fazla göç veriyoruz. Geçim tarım ve hayvancılık ama maliyetler yüksek olduğu için verim alınamıyor. Ziraat de aynen öyle. Girdi maliyetleri yüksek olduğu için alınan ürünler satılamıyor. Geçen sene 9 bin liraydı buğday bu sene ise, 13 bin lira zaten maliyeti 14 bin lira. Çiftçi zarar ediyor. Destekler yetersiz olmakla beraber birde zamanında ödenmiyor. Ziraat Bankasından da çiftçilerimiz feryat ediyorlar. Kredi kullanamıyorlar. Çiftçiler kredi çekmek için gidiyorlar ama banka kefil istiyor onlardan. Kefil bulamadıkları için banka kredi vermiyor, onlarda tefecilerden borç alıyorlar. Çiftçilerimizin yüzde altmışı tefecilerin ellerinde. Tefecilerden borç para alıp gübre ve ilaç alıyorlar. İlçemizde gübre bayisi olmadığı için de dışarıdan gidip alıyorlar.  Burada tarım kredi kooperatifi vardı ancak personel olmadığından dolayı kapattılar. Şuan kooperatif olsaydı çiftçilerimiz oradan hem gübre alabilirdi hem mazot hem de ilaç alabilirdi. Bizi Silvan'a bağladılar oradaki kooperatif de hiçbir çiftçimize destek çıkmıyor. Hal böyle olunca çiftçiler tefecilerin elinde. Burada 4-5 tane tefeci var onlar para veriyor gübre veriyor. Çiftçiler aldığı mahsulün karşılığını tefecilere veriyor.

Refik Negüzel,

"SU SIKINTISI HAD SAFHADA"

İlçemizde su sıkıntısı var. Su yok. Elektrik konusunda da sürekli bize DEDAŞ ceza kesiyor. Komşuma geçen ay 50 bin ceza kestiler. Hazro'nun hali ortada şartlardan dolayı kimse yok ilçe bomboş halimiz perişanlık. Ekonominin zor durumu tabi burada bizi de etkiliyor. Küçük yer olmasına rağmen buradaki vatandaş bile geçimini çok zor şartlarda sağlıyor. İş yok güç yok keşke bir fabrika olsaydı da buradaki işsizliğin yükünü az da olsa kaldırsaydı. Geçim kaynağımız çiftçilik ancak maliyetlerden dolayı kendi işimizi bile yapamıyoruz.

Vehbi Saidoğlu

"SABAHIN ŞAFAĞIYLA KAHVELERE GELİYORUZ AKŞAM OLUNCA EVE GİDİYORUZ"

Üç tane fabrika olsaydı eğer ilçemizde işsizlik kalmazdı. Sabahın şafağıyla kahvelere geliyoruz akşam olunca eve gidiyoruz. Çünkü işimiz yok meşguliyetimiz yok. Kırmızı etin tadını unutmuşuz fiyatının yüksekliğinden. Kırmızı eti sadece bayramdan bayrama görüyoruz, kırmızı et alamadığımız için yerine beyaz et alıyoruz.

Alican Yılmaz

"ÇİFTÇİLİK YAPIYORUZ AMA MALİYETLER ÇOK YÜKSEK"

Burası tarım ve hayvancılık yeri ama biz et yiyemiyoruz çünkü cebimizde para yok. Taziyeden taziyeye ya da bayramdan bayrama. Çiftçilik yapıyoruz ama maliyetler çok yüksek olduğu için onu da hakkıyla yapamıyoruz. En önemli sorunlarımızdan biri de tabi su sorunu, suyumuz yok.

Mahmut Söğüç,

"ZOR DURUMDAYIZ, BİRİLERİ SESİMİZİ DUYSUN"

Çok büyük bir işsizlik sorunu var burada. Üniversitede iki tane çocuğumu okutuyorum, şuan çalıştığım yerde aylık kazancım 400-500 lira. İş olmadığı için mecburen çalışıyorum. Ben dilenci değilim kimse yanlış anlamasın, ama iş imkanı olsun isterdim. Çocuklarım için bile olsa gider her işi yaparım ama Hazro'da iş yok. Tek başıma altı nüfusa bakıyorum. Zor durumdayız, birileri sesimizi duysun. Bir de bu mağduriyetimizin yanında yüklü miktarda elektrik faturaları ödüyoruz. İş olsaydı yine gelsin, ama iş yok.

Sabahttin Bayar

"GENÇLER BATIYA GÖÇ EDİYOR"

Kırsal alan olduğu için doğalgazımız yok, evlere doğalgaz bağlanmasını istiyoruz. Ova tarafında çiftçilik yapılıyor ama merkeze doğru arazi olmadığı için çiftçilik yok. Dolayısıyla iş de yok. İş olmadığı için bu mevsimlerde gençler başka şehirlere giderek orada çalışmak zorunda kalıyorlar. Halbuki iş olmuş olsaydı gençlerimiz de başka yerlere gitmezdi. Gençler olmadığı için ilçede ağırlıklı yaşlılar kalıyor.

Ömer Çelik

"HAZRO'DAKİ PETROL İNANIN KUVEYT'TE YOK"

Biz buranın halkı olarak bu durumdan şikayetçiyiz. Biz burada işsizlik yaşıyoruz birileri dışarıdan işçi getiriyor petrolde çalıştırıyor. Çıkan petrol bizim topraklarda çıkıyor bizim onda hakkımız var fakat biz bu haktan yararlanamıyoruz. Hazro'daki petrol inanın Kuveyt'te yok. Petrolümüzü bile Bismil'e götürmek istiyorlar. Biz de bunu kabul etmiyoruz. Biz de vatandaşız ama hiçbir haktan yararlanamıyoruz. Kimse derdini tam anlamıyla anlatamıyor. Burada ciddi bir petrol var ama yararlanamıyoruz.

Uzunargıt Mahallesi Muhtarı Şeyhmuz Bilici

"DOĞALGAZ BÜTÜN İLÇELERE GİTMİŞ AMA BURADA PROJESİ BİLE YOK"

Hazro'da 24 köy 7 mahallesi vardı, bazı köylerde mahalle oldu. Köy bitti köy diye bir şey kalmadı. Ben de Uzunargıt Mahallesi Muhtarıyım. Hazro'da iş yerleri olmadığı için göç oldu. İlçe git gide küçülüyor.. Burada asgari ücret bile kazansaydı gençler başka illere gidip çalışmazdı. Herkes kendi memleketinde kalmak ister. Şuan birinci sorunumuz doğalgaz. Doğalgaz bütün ilçelere gitmiş ama burada projesi bile yok.

Feyzi Gökçe,

"YEM PAHALI HAYVANCILIK YAPILMIYOR"

Burası hayvancılık yeri ama maalesef yemler çok pahallı masraflarımız çok fazla bu sebeple kimse hayvancılık da yapmak istemiyor. Yem pahalı hayvancılık yapılmıyor. Hayvancılık yeri olmasına rağmen şehir merkezine göre burada fiyatlar da çok pahallı. Gençler mecburen şehirlere gidiyor, orada çalışıyor.Başka şehirlerde yaşayan vergi rekortmeni iş insanlarımız var ama buranın gelişmesi için hiçbir şey yapmıyorlar.

Alican Yılmaz

Feyzi Gökçe

Hazro Ziraat Odası Başkanı Ekrem Özavcı

Mahmut Söğüç

Ömer Çelik

Refik Negüzel

Sabahttin Bayar

Uzunargıt Mahallesi Muhtarı Şeyhmuz Bilici

Vehbi Saidoğlu

 

 

 

 

 

Kaynak: Diyarbakır Söz