Eczacılık fakültesi Kontenjanı yüksek!

Eczacılar Odasında başkanlık yarışı start alırken, aday Aşan’dan çarpıcı açıklama geldi.

Eczacılık fakültesi Kontenjanı yüksek!

11. Bölge Diyarbakır Eczacılar Odası Başkanlığında başkanlık seçimi heyecanı hakim olurken, Başkanlığa aday olan Eczacı Halim Aşan yazılı açıklamada bulunarak, sektörün sorunlarını dile getirdi. Aşan, Eczacılık fakültelerindeki kontenjan sayısının yüksek olduğunu, düşürülmesi gerektiğini belirterek, YÖK’e seslendi.

ECZACILIK FAKÜLTELERİ

İşsiz eczacılar ordusu oluşmaya başladığını yazılı açıklamasında dile getiren Aşan şöyle dedi; Her yıl binlerce genç, hayalleri ve idealleri doğrultusunda üniversite tercihlerini yaparken ne yazık ki birçok bölüm için yeterli planlama yapılmadan artırılan kontenjanlar, mezuniyet sonrası ciddi istihdam sorunlarına yol açmaktadır. Bu durumun en çarpıcı örneklerinden biri de eczacılık fakülteleridir.

Türkiye’de halihazırda 60’tan fazla eczacılık fakültesi bulunmaktadır ve her yıl yaklaşık 4.000 yeni eczacılık öğrencisi sisteme dahil olmaktadır. Oysa ülkemizin mevcut sağlık altyapısı ve eczane sayısı dikkate alındığında, bu mezunlara nitelikli iş alanı sağlamak her geçen yıl daha da güçleşmektedir. Serbest eczane sayısında yoğun ve ihtiyaç fazlası artış, hastane ve kamu kurumlarında sınırlı kadro, özel sektörde düşük istihdam olanakları genç eczacıları ciddi bir gelecek kaygısı ile baş başa bırakmaktadır.

NİTELİKLİ ECZACI YETİŞTİRMEK

Nitelikli eczacı yetiştirmek, mesleki itibar ve kaliteyi korumak ve en önemlisi mezun gençlerin geleceğini karartmamak adına, eczacılık fakültesi kontenjanlarının ivedilikle azaltılması gerekmektedir. Bu yalnızca meslek örgütlerinin değil, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK), Sağlık Bakanlığı’nın ve üniversitelerin ortak sorumluluğudur.

KONTENJAN SAYISI DÜŞÜRÜLMELİ

YKS tercih süreci öncesi ve tercihler şekillenmeden önce, YÖK tarafından eczacılık fakültelerine ilişkin bir değerlendirme yapılmalı hem mevcut fakülte sayısı azaltılmalı hem de kontenjanlar yıllık ihtiyaca göre belirlenmeli ve azaltılmalıdır. Ayrıca eğitim altyapısı yetersiz olan ve öğretim üyesi kadrosu tamamlanmamış fakültelerle ilgili yeni öğrenci alımı askıya alınmalıdır.

Gençlerimizin ve mesleğimizin geleceği için, bu dönem kritik bir eşiktir. Plansız ve kontrolsüz kontenjan artışlarıyla eczacılık mesleğinin sürdürülebilirliğini riske atmamalıyız. Nitelikli eğitim, planlı istihdam ve mesleki kalite için bu adım kaçınılmazdır.”

Kaynak: Diyarbakır Söz