Coşkun Aral: Diyarbakır foto safari için bir cennet

Diyarbakır’da ‘Sur Kültür Yolu Festivali’ kapsamında düzenlenen söyleşiye katılan ünlü foto muhabiri ve belgeselci Coşkun Aral, kentin foto safari için bir cennet olduğunu söyledi

Coşkun Aral: Diyarbakır foto safari için bir cennet

Diyarbakır’da ilk kez düzenlenen ‘Sur Kültür Yolu Festivali’ etkinlikleri kapsamında kente gelen ünlü foto muhabiri ve belgeselci Coşkun Aral, Sur ilçesindeki İçkale’de eski kapalı cezaevi önünde Yazar Nezih Başgelen moderatörlüğünde bir söyleşiye katıldı. ‘Sur Kültür Yolu Festivali’nin kendisini çok heyecanlandırdığını ve uzun süredir böyle bir heyecan yaşamadığını anlatan Aral, Diyarbakır’ın batı ve doğu kültürünün buluştuğu bir coğrafyada olduğunu, bunun da foto safari için bir cennet oluşturduğunu söyledi.

Festival kapsamındaki fotomaraton için kentte bulunduğunu belirten Aral, “Festival gerçekten benim için çok önemli. Çünkü doğunun-batının buluşma noktası, kültürlerin kesiştiği nokta. Diyarbakır gibi bir coğrafyada, bizden önceki kuşakların, bizden önceki uygarlıkların bıraktıkları izler üzerinde astronomiden, gastronomiye, insan varlığından insanların bıraktığı sanat eserlerine varıncaya kadar her şeyin konuşulduğu, sohbetlerin insanlığı öteye taşıyacak, uzaya taşıyacak bilim ile buluştuğu bir ortam. En güzeli de gerek yerel, gerek ulusal, gerek uluslararası insanların buraya akın akın geldiği bir festival. Diyarbakır kendi çapında fotoğraf için bir cennet.

FOTO MARATON KENTİ

Yani vizöründen bakan bir objektifin çevrildiği anda birbirinden farklı fotoğraflar içinde adeta insanların yüzdüğü bir ortamdayız. Kadim bir coğrafya, bu coğrafya içerisinde kadim uygarlıkların bıraktığı izler var ama her şeyin ötesinde insan yüzlerinde her şey okuyabiliyorsunuz. Böyle bir coğrafya bir fotoğrafçı için cennettir. Bir fotomaraton oluşturduk burada hem Diyarbakır’ın yerli fotoğrafçıları hem de Türkiye’nin dört bir yanından gelen fotoğrafçılar 3 tema içerisinde Diyarbakır’da fotoğraf çalışması yaptılar. Bunlar önümüzdeki günlerde değerlendirilecek. Diyarbakır’ı en güzel anlatan fotoğraflar seçilecek. Bu bölgede bundan birkaç sene önce gerçekten bu bölgenin tarihindeki çok önemli acı olaylara tanık olduk. Ben bizzat buradaydım. O yüzden insanımızın artık kendi coğrafyasında güzellikleri yaşama ve tatma hakkı var. Bu festival ile başlayıp buradan komşu coğrafyalara, komşu ülkelere gidip hakikaten barışın ve huzurun tam anlamıyla hakim olduğu bir dünyanın temelini atmalıyız diye düşünüyorum. O yüzden Sur Kültür Yolu festivali çok önemli” diye konuştu. 

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler